Читај ми

Вујовић: Замрзавање имовине терориста, финансијера и помагача

“Циљ закона о ограничавању располагања имовином у циљу спречавања тероризма је унапређење борбе против тероризма установљавањем система превентивних и репресивних мера против финасирања тероризма и ограничавање терористима и њиховим финансијерима располагање имовином”, рекао је министар финансија Душан Вујовић образлажући сет закона које је Министарство финансија предложило на усвајање Скупштини Србије. Он је додао да Предлог закона о ограничавању располагања имовином у циљу спречавања тероризма предвиђа замрзавање имовине онима који се нађу на листама терориста, њихових финансијера и помагача.

Министар је објаснио да овај закон поштује све обавезе према УН и Савету Европе и свим другим важећим међународним законима. Он је рекао да ће Србија, у сладу са својим међународним обавезама, унапредити борбу против тероризма и кроз превентивне и репресивне мере против његовог финансирања.

Министар је рекао да ће листу утврдити влада на основу три извора информација. Један извор је, додао је, систем УН, други су информације од домаћих надлежних органа и треће су могуће информације од других држава.

Додао је да је реч о привременом ограничавању располагање имовине док се не спроводу сви други законом утврђеним поступци.

Говорећи о изменама царинског закона, Вујовић наводи да је главна новина увођење новог компјутеризованог транзитног система који би омогућио Србији да олакша спровођење транзитног поступка роба, што је предуслов приступања Конвенцији о заједничком транзиту.

“Имајући у виду наше планове да се ефикасно укључимо у систем европских магистрала – путних и железничких, пресудно је да законом имамо регулисане услове транзита. Нису само споре пруге и путеви разлог касњења него и процедуре на граници. Ово је предуслов да се Србија у то укључи”, каже министар.

Вујовић је рекао да је изменама тог закона омогућено да се на лакше царинске прекршаје примењује Закон о прекршајима. Према његови речима, измене Царинског закона омогућавају даље усаглашавање са царинским законима ЕУ, а новина је увођење прихватања не само банкарске гаранције него и других облика обезбеђивања царинског дуга.

Говорећи о потврђивању Споразума о зајму са КфW, Франкфурт на Мајни и Републике Србије, у износу до 15 милиона евра за пројекат “Енергетске ефикасности у јавним објектима”, Вујовић каже да је пројекат енергетске ефикасности у јавним објектима масовно споровођен у великом броју земаља где су, малим улагањима, остварене огромне уштеде у школама, музејима и јавним зградама уопште.

извор Танјуг

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза