Читај ми

Вујовић: Светска банка и ММФ потврдили снажну подршку економским реформама Србије

Подршка економским реформама Србије потврђена је још једном на јесењем заседању Светске банке и ММФ-а у Вашингтону.

Министар финансија Душан Вујовић рекао је за РТС да су настављени разговори са ММФ-ом који су започети у септембру у Београду, а завршавају се последње декаде октобра, такође у српској престоници.

„Са Светском банком смо разговарали о текућим пројектима и плану сарадње са Владом Србије о дефинисању приоритета и мерењу реализације приоритета у првих 100 дана нове владе“, рекао је Вујовић.

Како је истакао, српска делегација је присуствовала састанцима који су показали куда се креће међународна заједница у препознавању проблема развоја, њиховом финансирању и фокусу међународних организација – о томе како елиминисати сиромаштво, смањити разлике међу земљама и припремити свет да апсорбује шокове нових технологија.

Министар Вујовић је разговарао и са потпредседником Светске банке за Европу и централну Азију Сирилом Милером који је рекао да је задовољан трендовима на Западном Балкану, укључујући и Србију. „Милер је приметио да је Западни Балкан једна од најдинамичнијих зона Европе. Јесу касније кренуле реформе, али се сада посвећују реформама и труде се да надокнаде време – Србија, Црна Гора, Македонија покушавају да ухвате корак и остваре ствари које су биле предмет земаља које су прошле декаде приступиле ЕУ“, рекао је Вујовић.

Жеља Светске банке је, истиче, да се фокусирамо на препреке на које наилазимо у овој фази.

„Пре годину дана препреке су биле у прихватању програма реструктурирања великих јавних предузећа, а сада долазимо у фазу реализације тога. Суштина је да програми треба да крену напред, велика предузећа треба да се оспособе да приме страни менаџмент, да хватају корак са светом у квалитету управљања ресурсима, да се оспособе да рефинансирају обавезе по нижим каматним стопама да би добиле корист од тога што је Србија битно смањила ризике и у свету се то кроз каматне стопе препознаје“, каже Вујовић.

Очекује да се то рефинансирање врши по много повољнијим условима и за предузећа и Србију у целини. „Очекујем да људи нађу свој интерес у новом приступу раду и да се остваре циљеви у реструктурирању и оптимизацији броја запослених у целом јавном сектору и јавним предузећима.

Извор: РТС

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза