Čitaj mi

Vujović: Svetska banka i MMF potvrdili snažnu podršku ekonomskim reformama Srbije

Podrška ekonomskim reformama Srbije potvrđena je još jednom na jesenjem zasedanju Svetske banke i MMF-a u Vašingtonu.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je za RTS da su nastavljeni razgovori sa MMF-om koji su započeti u septembru u Beogradu, a završavaju se poslednje dekade oktobra, takođe u srpskoj prestonici.

„Sa Svetskom bankom smo razgovarali o tekućim projektima i planu saradnje sa Vladom Srbije o definisanju prioriteta i merenju realizacije prioriteta u prvih 100 dana nove vlade“, rekao je Vujović.

Kako je istakao, srpska delegacija je prisustvovala sastancima koji su pokazali kuda se kreće međunarodna zajednica u prepoznavanju problema razvoja, njihovom finansiranju i fokusu međunarodnih organizacija – o tome kako eliminisati siromaštvo, smanjiti razlike među zemljama i pripremiti svet da apsorbuje šokove novih tehnologija.

Ministar Vujović je razgovarao i sa potpredsednikom Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Sirilom Milerom koji je rekao da je zadovoljan trendovima na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju. „Miler je primetio da je Zapadni Balkan jedna od najdinamičnijih zona Evrope. Jesu kasnije krenule reforme, ali se sada posvećuju reformama i trude se da nadoknade vreme – Srbija, Crna Gora, Makedonija pokušavaju da uhvate korak i ostvare stvari koje su bile predmet zemalja koje su prošle dekade pristupile EU“, rekao je Vujović.

Želja Svetske banke je, ističe, da se fokusiramo na prepreke na koje nailazimo u ovoj fazi.

„Pre godinu dana prepreke su bile u prihvatanju programa restrukturiranja velikih javnih preduzeća, a sada dolazimo u fazu realizacije toga. Suština je da programi treba da krenu napred, velika preduzeća treba da se osposobe da prime strani menadzment, da hvataju korak sa svetom u kvalitetu upravljanja resursima, da se osposobe da refinansiraju obaveze po nižim kamatnim stopama da bi dobile korist od toga što je Srbija bitno smanjila rizike i u svetu se to kroz kamatne stope prepoznaje“, kaže Vujović.

Očekuje da se to refinansiranje vrši po mnogo povoljnijim uslovima i za preduzeća i Srbiju u celini. „Očekujem da ljudi nađu svoj interes u novom pristupu radu i da se ostvare ciljevi u restrukturiranju i optimizaciji broja zaposlenih u celom javnom sektoru i javnim preduzećima.

Izvor: RTS

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt