Читај ми

Ускоро нов Нацрт закона о спречавању прања новца

Директор Управе за спречавање прања новца Оливер Богавац најавио је данас, на редовној конференцији за новинаре коју организује Министарство финансија, доношење новог Нацрта закона о спречавању прања новца.

“Нов закон ће у потуности бити у сагласности са конвенцијама, које је наша земља, као пуноправни члан Уједињених нација, ратификовала у претходном периоду”, рекао је Богавац.

Говорећи о главним изменама у

новом Закону он је нагласио да ће

кривично дело прања новца бити унето у нов кривични законик, као и да ће обвезници бити у обавези да, за потребе Управе, воде евиденцију свих безготовинских трансакција. Богавац је додао и да ће, према новом Нацрту закона, коцкарнице и кладионице бити у обавези да пријаве Управи за спречавање прања новца сваког ко се клади или добије хиљаду евра.

«Битна измена је и да Управа, у случају да постоји сумња о прању новца код правног или физичког лица, добија право да привремено заустави трансакцију на 72 сата, како би извршила проверу», рекао је Богавац.

Он је додао и да ће доношењем новог закона Управа у потпуности испунити акциони план за придруживање Европској унији.

Лидија Смиљанић, помоћник министра у Сектору за девизну инспекцију, истакла је да је у претходних шест месеци, тј. од марта до септембра 2004. године, објављен инспекцијски надзор код 656 субјеката. На основу тих контрола поднето је 363 прекршајне пријаве, а утврђено је и да током извоза робе и услуга није наплаћено 13,4 милиона евра.

Она је додала да је у прекршајном поступку, који се води у првом степену, Сектор за девизну инспекцију примио 528 захтева за покретање прекршајног поступка.

«Управа царина је привремено одузела 6,3 милиона евра од физичких лица, која нису пријавила износ новца који носе са собом», рекла

је Лидија Смиљанић и додала да је Сектор за девизну инспекцију, за ових шест месеци, донео 6.838 решења.

Она је рекла и да је, сагласно применама процесног Закона о прекршајима, од физичких лица, која су била у прекршајном поступку, одузето преко пет милиона евра и пренето у буџет 15 милиона евра.

Секретар Министарства финансија Весна Ковач истакла је да је у периоду од јануара до септембра 2004. године, буџетска инспекција извршила контролу 52 корисника буџета, приликом чега су код 86,8

посто контролисаних обвезника пронађене неправилности.

«Резултат оваквих контрола је подношење пет кривичних пријава, и то за два

лица под сумњом да су починили кривично дело злоупотребе службеног положаја и несавесног рада у служби и против три лица под сумњом да

су починили кривично дело несавесног рада у служби», објаснила је Ковач.

Она је додала да су захтеви за покретање прекршајних поступака поднети

против 23 лица, док су кривичне пријаве поднете против три лица у МУП-у и два одговорна лица из

Здравственог центра

«Сремска Митровица».

Неправилности, које су утврђене код контролисаних буџетски корисника, у протеклом периоду, углавном се односе на кршење Закона о буџетском систему, као и кршење одредаба Закона о јавним набавкама.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза