Читај ми

Три године преображаја српских јавних финансија

Данас је у Влади Републике Србије одржана прес-конференција Министарства финансија и економије на тему “Три године преображаја српских јавних финансија”. Представницима медија, амбасада, синдиката и другим гостима представљена је и истоимена књига као и ЦД. Присутнима су подељени и плакати пореске кампање, као и добро препознатљиве шоље „Порез“. Посебан куриозитет представља сврставање графичког решења из пореске кампање у чувену књигу светских „брендова“ аутора Волија Олинса.

Пре подношења извештаја о постигнутим резултатима , министар Ђелић је посебно представио сваког од својих сарадника који су чинили његов тим у протекле три године.

То су: заменик министра финансија до марта 2003. године др Дејан Поповић, секретар Министарства Александра Дрецун, помоћник министра за Трезор Мажид Пајић, помоћник министра за систем јавних финансија и буџетску политику Миодраг Павловић, директор Пореске управе Марија Дрча Угрен, помоћник министра за царински систем Мирјана Симић, помоћник министра за макроекономске и фискалне анализе Јанко Гузијан, помоћник министра за финансијски систем Катарина Вељовић, помоћник министра за девизну инспекцију Добривоје Илић, помоћник министра за буџетску инспекцију и ревизију Душан Милићевић, директор Управе за јавна плаћања Живко Нешић, директор Агенције за дуван Владан Беговић, специјални саветник за реструктурирање јавних предузећа Војислав Кандић.

Данашњој презентацији рада присуствовала је и Кори Удовички, специјални саветник министра до именовања на место министра рударства и енергетике. Госпођа Удовички је изнела своје утиске о одличној сарадњи са министром Ђелићем и сложености посла са којим се свакодневно суочавају запослени у Министарству.

Иако данас одсутни, део тима министра Ђелића чине и: његов заменик Милица Бисић, помоћник министра за имовинско правне послове Будимир Лончар, руководилац Управе за спречавање прања новца Оливер Богавац, директор Управе царина Александар Крстић, директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић, специјални саветник за пореску реформу Никола Груевски, помоћник министра за извршење буџета Мила Јездимировић и у своје време помоћник министра за фискални систем Рада Марушка Луковац.

Ђелић је на конференцији за новинаре оценио да је Србија деведесетих година доживела највећи економски суноврат XX века због јавних финансија које су биле нетранспарентне, неправичне и непредвидиве. Он је поновио да државна каса, која је почетком 2001. године била празна, сада располаже са приближно 650 милиона евра, од чега је 200 милиона евра у такозваној тврдој валути, а 450 милиона евра у динарима.

Он је навео да је бруто друштвени производ, који је 2000. године износио 9 милијарди долара, почетком ове године достигао ниво од 20 милијарди долара, да је током протекле три године старим девизним штедишама исплаћено 525 милиона евра, а иностраним повериоцима 225 милиона евра, и истакао да се исплата социјалних принадлежности обавља без кашњења.

Министар је подсетио на то да је инфлација са 113 одсто, колико је износила пре три године, сведена на 7,8 одсто, док су највише просечне плате са 40 евра порасле на око 200 евра, као и да је Србија са 1,3 милијарде долара директних страних инвестиција постала рекордер на Балкану по висини иностраних улагања.

Ђелић је нагласио да је у последње три године покренута најдубља институционална реформа јавних финансија Србије од Другог светског рата, која је добила одличне оцене међународне јавности, и додао да је за то време усвојено 50 закона и 166 подзаконских аката. Он је поновио да се јавне финансије базирају на четири системска закона -Закона о буџетском систему (усвојен у фебруару 2002. године), Закону о јавним набавкама (јул 2002. године), Закон о порескон поступку и пореској администрацији (новембар 2002. године) и Царинском закону (јул 2003. године). Према његовим речима, Министарство је припремило низ предлога и нацрта закона који се остављају на употребу будућим члановима Министарства. Међу законима који су прошли јавну и стручну расправу су и закони о порезу на додату вредност, о конфликту интереса, осигурању, о јавном дугу, денационализацији и други.

Ђелић је објаснио да је порески систем поједностављен на тај начин што је значајан број намета укинут, или су пореске стопе смањене на најниже европске нивое, тако да Србија данас у односу на остале европске земље има најнижи порез на доходак грађана и на добит предузећа. С друге стране, како је навео министар, пораст јавних прихода, такође, представља последицу сузбијања шверца и пореске утаје. Према проценама Светске банке, учешће сиве економије у бруто друштвеном производу у Србији износи око 30 одсто, навео је Ђелић и додао да наша земља сада има пореско оптерећење упоредиво са земљама у окружењу, као и да је према јавној потрошњи и буџетском дефициту у просеку транзиционих земаља, односно наших суседа.

Плате у јавним предузећима приближиле су се просеку зарада у привреди, а учешће спољног дуга у бруто домаћем производу опало је за више од 2,5 пута захваљујући отпису и репрограму, подсетио је министар финансија. Он је додао да је од приступања Србије Антикорупцијској иницијативи Пакта за стабилност југоисточне Европе у октобру 2001. године, Министарство финансија и економије било важан чинилац у борби против корупције и иницијатор конституисања владиног Савета за борбу против корупције, као и да је у оквиру секретаријата Министарства формирано одељење за европске интеграције које координира процесе усклађивања економског и правног система земље из надлежности Министарства са Европском унијом.

Министар Ђелић је на крају излагања о резултатима рада Министарства у протекле три године истакао да би у наредном периоду требало што пре спровести трећи талас реформи јавних финансија, појачати децентрализацију јавних финансија, али и њихову контролу, рационализовати јавну потрошњу, решити преостала дужничка питања, даље спроводити професионализацију и побољшање услуга служби, као и наставити са реструктурирањем јавних предузећа и приступити приватизацији тамо где је она у националном интересу.

Сутра ће бити одржан сусрет министра Ђелића са запосленима.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза