Читај ми

Смањен дефицит у току прошле године за 2,2 одсто ДБП

Министар финансија Млађан Динкић је на конференцији за новинаре, представљајући резултате рада министарства у претходних годину дана, истакао да је у прошлој години, смањен буџетски дефицт за 2,2 одсто друштвеног бруто приозвода (ДБП) и то захваљујући мерама које су предузете од 1. јула 2004. године.

«Србија је на овај начин остварила својеврстан рекорд, јер гледајући земље у историји транзиције, ниједна никада није успела да смањи дефицит у току једне године за 2,2 одсто ДБП», нагласио је Динкић.

Министар финансија је, такође, истакао и да је прошле године усвојено 40 закона које је ово министарство предложило. Међу усвојеним законима су:

Закон о порезу на додату вредност (ПДВ), Закон о порезу на добит, измене Закона о порезу на доходак грађана.

Он је посебно нагласио да је захваљујући усвајању Закона о играма на срећу буџет почео да се пуни приходима и то највише од Државне лутрије Србије, пошто су уплате за «лото» преко 200 милиона динара, у једном колу.

Динкић је најавио да ће ускоро бити објављен и тендер за издавање лиценци за казина, као и то да су највећи ланци светских казина изразили интересовање за развијање те области и код нас.

Као један од значајних резултата рада овог министарства, Динкић је истакао и смањење јавног дуга Србије на око 55% ДБП са 170% ДБП, колико је износио пре четири године.

«Укупан спољни јавни дуг, односно оно што је обавеза Републике Србије према повериоцима у земљи и иностранству је 5,6 милијарди евра», објаснио је Динкић и додао да постоји и приватни дуг грађана или предузећа за који држава не гарантује пред страним повериоцима.

Министар је истакао да постоји и велики број понуда за рефинансирање дуга који доспева 2009, односно 2010. године, а као разлог за повећање понуда навео је то што је Србија прошле године добила кредитни рејтинг Б+.

«Добијање овог рејтинга представља најважнији финансијски резултат остварен у прошлој години», рекао је Динкић.

Он је указао и на то да је у протеклој години убрзана и реформа банкарског система у Србији.

«Наш банкарски систем би, захваљујући приливу нових страних банака и јачању домаћих, требало да постане један од најконкурентнијих у југоисточној Европи», изјавио је министар финансија.

Према његовим речима, један од основних «стубова» економске политике у наредном периоду биће и реструктуирање јавних предузећа, између осталих ЈАТ-а, ПТТ-а, ЖТП-а.

Министарство финансија неће више тражити кредите међународних финансијских институција за развој путне инфраструктуре, већ ће објавити тендер за концесије; док ће, с друге стране, тражити од међународних институција, као што је Европска инвестициона банка, да своја средства одобре за модернизацију железнице.

«Железница ће нам бити приоритет за коришћење средстава од међународнидних финансијских институција због њеног значаја у превозу робе», рекао је Динкић и додао да ће се значајна средства издвојити и за чишћење речних токова Дунава и Саве.

Он је, такође, рекао да ће се ауто-путеви градити концесијама и од прихода од путарина.

Министар Динкић је, приликом представљања резулатата рада, навео и три највећа проблема

домаће економије: инфлација, незапосленост и спољно-трговински дефицит.

«Инфлацију ћемо оборити у другом кварталу ове године, вођењем чврсте монетарне и фискалне политике, као и

контролисањем плата у државној служби и јавном сектору», истакао је он.

Говорећи о решавању проблема незапослености, Динкић је рекао да је јуче усвојена Уредба о утврђивању програма мера за подстицање запошљавања незапослених физичких лица која су регистрована код Националне службе за запошљавање.

Како је даље навео, за најкасније две недеље биће објављен конкурс за доделу овог кредита.

Динкић је нагласио и да је ПИО фонду уплаћен новац за пензије, а да ће исплата која буде реализована крајем марта бити увећана за 12 одсто, због усклађивања са растом плата и цена у последњем кварталу.

Што се буџетских вишкова тиче, они ће се, према Динкићевим речима, улагати у програме за подстицање извоза, капиталне инвестиције, туризам, културу, образовање и спорт.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза