Читај ми

Синиша Мали обишао нови царински терминал у Слободној зони “Суботица”

У оквиру обележавања 100 дана рада Владе Србије, министар финансија Синиша Мали обишао је царинску испоставу у Слободној зони “Суботица”. Министар је рекао да је овај модерни царински терминал основан, пре свега, због значајног раста обима производње компанија које послују у режиму Слободне зоне,али и због будућих инвеститора. Реч је о инвестицији од око 50 милиона динара, а та средства је обезбедила Влада Србије.

„Слободна зона је важна, не само за Суботицу, већ и за Хоргош, Келебију , Бајмок, Бачку Тополу и Бачке винограде, Кикинду. Дакле, покретањем привреде у једном делу, у једној зони, покрећете привреду и активности у целом једном округу. Када погледате финансијске резултате које смо урадили у нашој земљи у првих 6 месеци ове године, имате никада мању незапосленост, ево у Суботици је 2010. године било 26 одсто незапослених, а 2017. само 11 одсто. Тако да је потпуно оправдана наша активност да учинимо
Србију што атрактивнијим местом
за инвестиције, јер
се тако отвара више фабрика и више радних места. Ја ћу као министар финансија обилазити све слободне зоне у нашој земљи, обилазићу и царинске терминале како бисмо њихов рад убрзали, а инвеститори били задовољнији и улагали још више новца у нашу земљу“, рекао је министар.

Он је истакао да су јавне финансије стабилне и консолидоване. „У првих 6 месеци суфицит је достигао 30,9 милијарди динара, планирали смо дефицит од 22 милијарде, дакле преко 50 милијарди имамо бољи резултат него што смо планирали. То је веома
важна вест за грађане Србије, показује оправданост управо ове стратегије да, кроз директан рад са инвеститорима и кроз могућност да им помогнете, допринесете да што више инвестирају новац у вашу земљу, да отворе нова радна места, да тако напуне буџет локалне самоуправе, у овом случају Суботице, а на тај начин и буџет Републике Србије. Управо зато сада разговарамо о повећању плата и пензија и даљим инвестицијама, али и у нове аутопутеве, мостове, болнице, школе, домове здравља“, истакао је Синиша Мали.

Министар је рекао да је нови царински терминал изграђен по најсавременијим стандардима. “Осим пословне зграде Царинског терминал која има 272 квадрата,изграђене су саобраћајнице са паркинзима за теретна возила и паркинзи за путничка возила,као и резервоар за против-пожарну заштиту, са црпном станицом. На овај начин, осим боЉих услова за инвеситоре, створили смо и боЉе услове за рад царинских службеника, који користе новоизграђени објекат”, рекао је министар финансија.

Он је подсетио да је у слободној зони у Суботици укупан промет свих корисника током прошле године износио око 850 милиона евра. Подаци говоре и да годишње овуда прође између 15.000 и 20.000 возила. Такође, број запослених у Слободној и Привредној зони у Суботици је у сталном порасту. Тренутно је ангажовано око 6.000 радника, па се може говорити о порасту од 800 до 1.000 радника на годишњем нивоу. 

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза