Čitaj mi

Siniša Mali obišao novi carinski terminal u Slobodnoj zoni “Subotica”

U okviru obeležavanja 100 dana rada Vlade Srbije, ministar finansija Siniša Mali obišao je carinsku ispostavu u Slobodnoj zoni “Subotica”. Ministar je rekao da je ovaj moderni carinski terminal osnovan, pre svega, zbog značajnog rasta obima proizvodnje kompanija koje posluju u režimu Slobodne zone,ali i zbog budućih investitora. Reč je o investiciji od oko 50 miliona dinara, a ta sredstva je obezbedila Vlada Srbije.

„Slobodna zona je važna, ne samo za Suboticu, već i za Horgoš, Kelebiju , Bajmok, Bačku Topolu i Bačke vinograde, Kikindu. Dakle, pokretanjem privrede u jednom delu, u jednoj zoni, pokrećete privredu i aktivnosti u celom jednom okrugu. Kada pogledate finansijske rezultate koje smo uradili u našoj zemlji u prvih 6 meseci ove godine, imate nikada manju nezaposlenost, evo u Subotici je 2010. godine bilo 26 odsto nezaposlenih, a 2017. samo 11 odsto. Tako da je potpuno opravdana naša aktivnost da učinimo
Srbiju što atraktivnijim mestom
za investicije, jer
se tako otvara više fabrika i više radnih mesta. Ja ću kao ministar finansija obilaziti sve slobodne zone u našoj zemlji, obilaziću i carinske terminale kako bismo njihov rad ubrzali, a investitori bili zadovoljniji i ulagali još više novca u našu zemlju“, rekao je ministar.

On je istakao da su javne finansije stabilne i konsolidovane. „U prvih 6 meseci suficit je dostigao 30,9 milijardi dinara, planirali smo deficit od 22 milijarde, dakle preko 50 milijardi imamo bolji rezultat nego što smo planirali. To je veoma
važna vest za građane Srbije, pokazuje opravdanost upravo ove strategije da, kroz direktan rad sa investitorima i kroz mogućnost da im pomognete, doprinesete da što više investiraju novac u vašu zemlju, da otvore nova radna mesta, da tako napune budzet lokalne samouprave, u ovom slučaju Subotice, a na taj način i budzet Republike Srbije. Upravo zato sada razgovaramo o povećanju plata i penzija i daljim investicijama, ali i u nove autoputeve, mostove, bolnice, škole, domove zdravlja“, istakao je Siniša Mali.

Ministar je rekao da je novi carinski terminal izgrađen po najsavremenijim standardima. “Osim poslovne zgrade Carinskog terminal koja ima 272 kvadrata,izgrađene su saobraćajnice sa parkinzima za teretna vozila i parkinzi za putnička vozila,kao i rezervoar za protiv-požarnu zaštitu, sa crpnom stanicom. Na ovaj način, osim boLjih uslova za invesitore, stvorili smo i boLje uslove za rad carinskih službenika, koji koriste novoizgrađeni objekat”, rekao je ministar finansija.

On je podsetio da je u slobodnoj zoni u Subotici ukupan promet svih korisnika tokom prošle godine iznosio oko 850 miliona evra. Podaci govore i da godišnje ovuda prođe između 15.000 i 20.000 vozila. Takođe, broj zaposlenih u Slobodnoj i Privrednoj zoni u Subotici je u stalnom porastu. Trenutno je angažovano oko 6.000 radnika, pa se može govoriti o porastu od 800 do 1.000 radnika na godišnjem nivou. 

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt