Читај ми

ММФ поздравио посвећеност реформама, 4. новембра у Београду

Стални представник Међународног монетарног фонда у Београду Дехенг Ким одао је данас признање властима Србије на посвећености спровођењу реформи у земљи и најавио посету мисије ММФ-а Србији у новембру.

„Поздрављамо поновну посвећеност власти да предузму хитно потребне фискалне и структурне реформе“, поручио је Дехенг Ким у изјави за медије.

Мисија ММФ-а, како се додаје у саопштењу, посетиће Београд од 4. до 20. новембра, када ће се истовремено обавити консултације по члану IV Статута ММФ-а за 2014. годину, као и разговори о новом програму подржаном од стране ММФ-а.

Мисију ММФ-а у Београду током двонедељне посете предводиће Зузана Мургасова, наведено је у саопштењу.

Министар финансија Душан Вујовић недавно је изразио намеру да Србија жели да у најскорије време потпише споразум са ММФ-ом.

Намера Владе Србије да се у наредне три године „смирено и одлучно“ спроведe реформе, са ударним пакетом мера у наредној години. Србија је са ММФ-ом постигла начелну сагласност о свим недоумицима и договорена је суштинска структура програма, рекао је министар.

Он је подсетио и да ће се реформе заснивати на четири стуба: смањивању расхода у будзету, побољшању приходне стране, структурним реформама и реструктурирању и професионализацији јавних предузећа.

Представници ММФ-а су ове године

боравили у двонедељној посети Србији, од 26. фебруара до 13. марта, с циљем да сагледају стање државног буџета и јавних финансија земље, што је основ за преговоре о новом аранжману из предострожности.

Аранжман из предострожности подразумева договор о програму реформи, економских и фискалних мера Владе Србије, чију реализацију би пратио ММФ, уз стављање на располагање Србији одређене суме новца, која не морају да се повлаче.

Последњи аранжман Србије и ММФ-а склопљен је крајем септембра 2011, а замрзнут фебруара наредне године, јер је буџет за 2012. одступио од договореног фискалног програма.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза