Čitaj mi

MMF pozdravio posvećenost reformama, 4. novembra u Beogradu

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Deheng Kim odao je danas priznanje vlastima Srbije na posvećenosti sprovođenju reformi u zemlji i najavio posetu misije MMF-a Srbiji u novembru.

„Pozdravljamo ponovnu posvećenost vlasti da preduzmu hitno potrebne fiskalne i strukturne reforme“, poručio je Deheng Kim u izjavi za medije.

Misija MMF-a, kako se dodaje u saopštenju, posetiće Beograd od 4. do 20. novembra, kada će se istovremeno obaviti konsultacije po članu IV Statuta MMF-a za 2014. godinu, kao i razgovori o novom programu podržanom od strane MMF-a.

Misiju MMF-a u Beogradu tokom dvonedeljne posete predvodiće Zuzana Murgasova, navedeno je u saopštenju.

Ministar finansija Dušan Vujović nedavno je izrazio nameru da Srbija želi da u najskorije vreme potpiše sporazum sa MMF-om.

Namera Vlade Srbije da se u naredne tri godine „smireno i odlučno“ sprovede reforme, sa udarnim paketom mera u narednoj godini. Srbija je sa MMF-om postigla načelnu saglasnost o svim nedoumicima i dogovorena je suštinska struktura programa, rekao je ministar.

On je podsetio i da će se reforme zasnivati na četiri stuba: smanjivanju rashoda u budzetu, poboljšanju prihodne strane, strukturnim reformama i restrukturiranju i profesionalizaciji javnih preduzeća.

Predstavnici MMF-a su ove godine

boravili u dvonedeljnoj poseti Srbiji, od 26. februara do 13. marta, s ciljem da sagledaju stanje državnog budzeta i javnih finansija zemlje, što je osnov za pregovore o novom aranžmanu iz predostrožnosti.

Aranžman iz predostrožnosti podrazumeva dogovor o programu reformi, ekonomskih i fiskalnih mera Vlade Srbije, čiju realizaciju bi pratio MMF, uz stavljanje na raspolaganje Srbiji određene sume novca, koja ne moraju da se povlače.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut februara naredne godine, jer je budzet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt