Читај ми

ММФ одобрио пету ревизију тродишњег аранжмана Србији и Црној Гори

Министар финансија Млађан Динкић саопштио је данас да је Борд директора Међународног монетарног фонда (ММФ) ноћас у Вашингтону одобрио пету ревизију трогодишњег аранжмана Србији и Црној Гори, захваљујући коме Србија добија 183 милиона долара кредита намењеног јачању девизних резерви Народне банке Србије (НБС).

Министар Динкић је на конференцији за новинаре истакао да су представници ММФ-а позитивно оценили кретања на фискалном плану, као и то да су подржали мере монетарне политике с обзиром на инфлаторне притиске, настале услед повећања стопе обавезне резерве.

Он је, такође, истакао да је Париски клуб одложио Србији плаћање

камата на обавезе према овом клубу поверилаца, под условом да се са ММФ-ом заврши трогодишњи аранжман до краја године.

Динкић је изјавио и да је потпредседник Владе Републике Србије Мирољуб Лабус успео да направи договор у Бриселу о новој транши макрофинансијске помоћи Европске Уније чија је вредност 70 милиона евра намењених државној заједници СЦГ, од чега Србији припада 63 милиона евра.

Он је, поред тога, истакао и да је председник Сједињених Америчких Држава Джорџ Буш потписао синоћ указ којим се Србији и Црној Гори одобрава генерални систем преференцијала у трговини са САД.

„Овом мером укидају се царине за велики број производа из наше земље, а домаћи произвођачи тих производа имаће потпуно слободан приступ америчком тржишту“, објаснио је Динкић и додао да ће посебне користи од овога имати прехрамбена индустрија.

Он је посебно нагласио да ова одлука САД представља велико признање и подршку чврстом реформском курсу Владе Србије и јасан знак да се свеукупни билатерални односи са САД значајно унапређују.

Министар Динкић је истакао и да ће данас Влада Републике Србије, на предлог Министарства финансија, донети одлуку о формирању

„Фонда Владе за младе“, за који ће, ребалансом буџета, бити издвојено 500 милиона динара.

Динкић је, наглашавајући да ће ово бити трајни фонд, објаснио на који начин ће бити подељена

ова средства.

„Хиљаду најбољих студената завршних година универзитета чији је оснивач Република Србија добиће стипендије у износу од 20.000 динара (нето) месечно по студенту, почев од септембра“,

рекао је Динкић.

Он је додао и да ће 100 најбољих студената добити новац за упис или школарину на постдипломским студијама у иностранству у износу од 15.000 евра по студенту, уз услов да после тога најмање 5 година раде у Србији.

„Овај новац ће се користити и за финансирање стручне праксе за 100 најбољих студената, у земљама Европске Уније, у висини од 5.000 евра“, рекао је Динкић и додао ће један део средстава ићи на награде за победе на такмичењима.

Тако ће, према његовим речима, за освојено прво место на светском или европском такмичењу ученици средњих школа и студенти добити милион динара (нето), за друго место 750.000 динара (нето), а за треће 500.000 динара(нето).

Министар је објаснио и да ће за победу на Балканијади ученици и студенти добијати 500.000 динара, 350.000 динара за друго место, односно 200.000 динара за освојено треће место.

Он је нагласио и да ће победници републичких и окружних(регионалних) такмичења бити такође

адекватно награђивани.

Министар Динкић је додао да ће Савет ове владине фондације расписати конкурс за доделу стипендија најбољим студентима већ у јулу месецу, а прве стипендије ће бити одобрене од септембра месеца, ове године.

Динкић је додао и да је основ за квалификацију најмања просечна оцена у досадашњим годинама студирања 8,5.

Он је, такође, изразио очекивање да ће Влада на данашњој седници усвојити Уредбу о одобравању пореског кредита за набавку ГПРС терминала до износа од 150 евра, за преко 100.000 пореских обвезника у Србији.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза