Čitaj mi

MMF odobrio petu reviziju trodišnjeg aranžmana Srbiji i Crnoj Gori

Ministar finansija Mlađan Dinkić saopštio je danas da je Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) noćas u Vašingtonu odobrio petu reviziju trogodišnjeg aranžmana Srbiji i Crnoj Gori, zahvaljujući kome Srbija dobija 183 miliona dolara kredita namenjenog jačanju deviznih rezervi Narodne banke Srbije (NBS).

Ministar Dinkić je na konferenciji za novinare istakao da su predstavnici MMF-a pozitivno ocenili kretanja na fiskalnom planu, kao i to da su podržali mere monetarne politike s obzirom na inflatorne pritiske, nastale usled povećanja stope obavezne rezerve.

On je, takođe, istakao da je Pariski klub odložio Srbiji plaćanje

kamata na obaveze prema ovom klubu poverilaca, pod uslovom da se sa MMF-om završi trogodišnji aranžman do kraja godine.

Dinkić je izjavio i da je potpredsednik Vlade Republike Srbije Miroljub Labus uspeo da napravi dogovor u Briselu o novoj tranši makrofinansijske pomoći Evropske Unije čija je vrednost 70 miliona evra namenjenih državnoj zajednici SCG, od čega Srbiji pripada 63 miliona evra.

On je, pored toga, istakao i da je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džordz Buš potpisao sinoć ukaz kojim se Srbiji i Crnoj Gori odobrava generalni sistem preferencijala u trgovini sa SAD.

„Ovom merom ukidaju se carine za veliki broj proizvoda iz naše zemlje, a domaći proizvođači tih proizvoda imaće potpuno slobodan pristup američkom tržištu“, objasnio je Dinkić i dodao da će posebne koristi od ovoga imati prehrambena industrija.

On je posebno naglasio da ova odluka SAD predstavlja veliko priznanje i podršku čvrstom reformskom kursu Vlade Srbije i jasan znak da se sveukupni bilateralni odnosi sa SAD značajno unapređuju.

Ministar Dinkić je istakao i da će danas Vlada Republike Srbije, na predlog Ministarstva finansija, doneti odluku o formiranju

„Fonda Vlade za mlade“, za koji će, rebalansom budzeta, biti izdvojeno 500 miliona dinara.

Dinkić je, naglašavajući da će ovo biti trajni fond, objasnio na koji način će biti podeljena

ova sredstva.

„Hiljadu najboljih studenata završnih godina univerziteta čiji je osnivač Republika Srbija dobiće stipendije u iznosu od 20.000 dinara (neto) mesečno po studentu, počev od septembra“,

rekao je Dinkić.

On je dodao i da će 100 najboljih studenata dobiti novac za upis ili školarinu na postdiplomskim studijama u inostranstvu u iznosu od 15.000 evra po studentu, uz uslov da posle toga najmanje 5 godina rade u Srbiji.

„Ovaj novac će se koristiti i za finansiranje stručne prakse za 100 najboljih studenata, u zemljama Evropske Unije, u visini od 5.000 evra“, rekao je Dinkić i dodao će jedan deo sredstava ići na nagrade za pobede na takmičenjima.

Tako će, prema njegovim rečima, za osvojeno prvo mesto na svetskom ili evropskom takmičenju učenici srednjih škola i studenti dobiti milion dinara (neto), za drugo mesto 750.000 dinara (neto), a za treće 500.000 dinara(neto).

Ministar je objasnio i da će za pobedu na Balkanijadi učenici i studenti dobijati 500.000 dinara, 350.000 dinara za drugo mesto, odnosno 200.000 dinara za osvojeno treće mesto.

On je naglasio i da će pobednici republičkih i okružnih(regionalnih) takmičenja biti takođe

adekvatno nagrađivani.

Ministar Dinkić je dodao da će Savet ove vladine fondacije raspisati konkurs za dodelu stipendija najboljim studentima već u julu mesecu, a prve stipendije će biti odobrene od septembra meseca, ove godine.

Dinkić je dodao i da je osnov za kvalifikaciju najmanja prosečna ocena u dosadašnjim godinama studiranja 8,5.

On je, takođe, izrazio očekivanje da će Vlada na današnjoj sednici usvojiti Uredbu o odobravanju poreskog kredita za nabavku GPRS terminala do iznosa od 150 evra, za preko 100.000 poreskih obveznika u Srbiji.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt