Читај ми

Хипо Алпе Адрија банка у програму субвенционираних стамбених кредита

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић и директор Националне корпорације за осигурање стамбених кредита Александар Јовић потписали су данас са члановима управе Хипо Алпе Адрија банке Маркусом Ферстлом и Владимиром Чупићем уговор о регулисању односа у пословима повољног стамбеног кредитирања грађана до 45 година старости.

У програм Владе Републике Србије за субвенционисање стамбених кредита, поред Хипо Алпе Адрија банке, до сада су се укључиле и Рајфајзен, Прокредит, Сосијете женерал, Металс, Новосадска и Континентал банка.

Динкић је после потписивања уговора истакао да је за стамбене кредите које субвенционира држава од 15. септембра до сада стигло 377 захтева грађана,
од којих су одобрена 222.

Он је рекао да је просечан износ до сада одобрених кредита 30.000 евра, уз напомену да су неки захтеви одбијени због тога што су навођени нетачни подаци о имовинском стању и да ће против тих грађана бити подигнуте кривичне пријаве.

Министар је изразио очекивање да ће од следеће године, када почне примена Закона о хипотеци, много више грађана бити у прилици да тражи банкарске позајмице за куповину стана или градњу куће.

Хипо Алпе Адрија банка од данас грађанима нуди и стамбене кредите са валутном клаузулом у еврима, смањеном каматном стопом, као и стамбене позајмице које се везују за швајцарски франак.

Заменик генералног директора ове банке Владимир Чупић навео је да ће грађани који се одлуче за кредит који се везује за швајцарски франак имати могућност да у сваком тренутку пређу на евро.

Новина у Хипо Алпе Адрија банци је и продужавање рока отплате стамбених кредита који нису субвенционирани до 30 година, а померена је и старосна граница корисника кредита на 68 година у тренутку отплате последње рате.

Банке које су се укључиле у програм Владе Србије одобравају стамбене кредите које субвенционира држава, а чији је рок отплате до 25 година.

Износ кредита је од 10.000 до 100.000 евра у динарској противвредности и за њих могу да конкуришу грађани до 45 година старости. Укупна годишња каматна стопа је 4,45 одсто, а ефективна 6,25 одсто. Корисник кредита даје 10 одсто учешћа, 20 одсто је државна субвенција, а 70 одсто средстава даје банка. 

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза