Čitaj mi

Hipo Alpe Adrija banka u programu subvencioniranih stambenih kredita

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić i direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Aleksandar Jović potpisali su danas sa članovima uprave Hipo Alpe Adrija banke Markusom Ferstlom i Vladimirom Čupićem ugovor o regulisanju odnosa u poslovima povoljnog stambenog kreditiranja građana do 45 godina starosti.

U program Vlade Republike Srbije za subvencionisanje stambenih kredita, pored Hipo Alpe Adrija banke, do sada su se uključile i Rajfajzen, Prokredit, Sosijete ženeral, Metals, Novosadska i Kontinental banka.

Dinkić je posle potpisivanja ugovora istakao da je za stambene kredite koje subvencionira država od 15. septembra do sada stiglo 377 zahteva građana,
od kojih su odobrena 222.

On je rekao da je prosečan iznos do sada odobrenih kredita 30.000 evra, uz napomenu da su neki zahtevi odbijeni zbog toga što su navođeni netačni podaci o imovinskom stanju i da će protiv tih građana biti podignute krivične prijave.

Ministar je izrazio očekivanje da će od sledeće godine, kada počne primena Zakona o hipoteci, mnogo više građana biti u prilici da traži bankarske pozajmice za kupovinu stana ili gradnju kuće.

Hipo Alpe Adrija banka od danas građanima nudi i stambene kredite sa valutnom klauzulom u evrima, smanjenom kamatnom stopom, kao i stambene pozajmice koje se vezuju za švajcarski franak.

Zamenik generalnog direktora ove banke Vladimir Čupić naveo je da će građani koji se odluče za kredit koji se vezuje za švajcarski franak imati mogućnost da u svakom trenutku pređu na evro.

Novina u Hipo Alpe Adrija banci je i produžavanje roka otplate stambenih kredita koji nisu subvencionirani do 30 godina, a pomerena je i starosna granica korisnika kredita na 68 godina u trenutku otplate poslednje rate.

Banke koje su se uključile u program Vlade Srbije odobravaju stambene kredite koje subvencionira država, a čiji je rok otplate do 25 godina.

Iznos kredita je od 10.000 do 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti i za njih mogu da konkurišu građani do 45 godina starosti. Ukupna godišnja kamatna stopa je 4,45 odsto, a efektivna 6,25 odsto. Korisnik kredita daje 10 odsto učešća, 20 odsto je državna subvencija, a 70 odsto sredstava daje banka. 

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE