Читај ми

ФИЈАТ 500Л повољнији за грађане Србије

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић и генерални директор компаније Фијат аутомобили Србија Антонио Ћезаре Ферара потписали су данас протокол којим је у Србији предвиђена продаја аутомобила „фијат 500Л“ који ће бити јефтинији 3.000 евра и цена ће му бити 10.900 евра.

Динкић је после потписивања протокола на Београдском сајму рекао да италијански „Фијат“ уложити још 10 милиона евра у фабрику у Крагујевцу и до краја ове године, поред постојећих 2.500 радника, запослити 600 радника, а 2014. још 800 радника.

Динкић и Ферара данас су на сајму премијерно открили изглед модела 500Л са ознаком национале, а налепницу са том ознаком на изложени аутомобил је залепио министар Динкић.

Фабрика аутомобила у Крагујевцу, чији су власници „Фијат“ и држава Србија, догодине ће, како је најавио Динкић, увести и трећу смену.

„Од данас грађани Србије могу да купе за 3.000 евра јефтинији аутомобил ‘500Л’ по цени од 10.900 евра. Могућа је и куповина на кредит на рок од пет година и са годишњом каматом од три одсто“, рекао је Динкић.

Како је објаснио, држава ће субвенционисати нижу цену Фијатових аутомобила у Србији. Динкић је проценио да ће ове и наредне године по нижим ценама бити продато 5.000 аутомобила „фијат 500Л национале“.

Очекује се да ће фабрика аутомобила у Крагујевцу ове године од продаје возила „500Л“, углавном на инострана тржишта, имати приходе од 1,5 милијарде евра.

Генерални директор ФАС-а Антонио Ћезаре Ферара је рекао да је „Фијат“ од јула прошле године, кад је почела производње у Крагујевцу, произвео и извезао 43.000 аутомобила „500Л“. Ферара је истакао да је за грађане у Србији наменски рађена нова верзија Фијата 500 Л под именом „национале“, која долази у атрактивном и приступачном моделу опреме.

По његовим речима, план је да ове године буде произведено 110.000 до 150.000 аутомобола, а производња ће зависити од тога да ли ће бити уговорена бесцаринска продаја Руској Федерацији.

„Фијат“ је до сада у Србији уложио 1,2 милијарде евра, од чега је 350 милиона евра у реконструкцију и модернизацију фабрике у Крагујевцу. Намера је да ове и идуће године инвестиције буду 10 милиона евра за осавремењивање фабрике.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза