Čitaj mi

FIJAT 500L povoljniji za građane Srbije

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić i generalni direktor kompanije Fijat automobili Srbija Antonio Ćezare Ferara potpisali su danas protokol kojim je u Srbiji predviđena prodaja automobila „fijat 500L“ koji će biti jeftiniji 3.000 evra i cena će mu biti 10.900 evra.

Dinkić je posle potpisivanja protokola na Beogradskom sajmu rekao da italijanski „Fijat“ uložiti još 10 miliona evra u fabriku u Kragujevcu i do kraja ove godine, pored postojećih 2.500 radnika, zaposliti 600 radnika, a 2014. još 800 radnika.

Dinkić i Ferara danas su na sajmu premijerno otkrili izgled modela 500L sa oznakom nacionale, a nalepnicu sa tom oznakom na izloženi automobil je zalepio ministar Dinkić.

Fabrika automobila u Kragujevcu, čiji su vlasnici „Fijat“ i država Srbija, dogodine će, kako je najavio Dinkić, uvesti i treću smenu.

„Od danas građani Srbije mogu da kupe za 3.000 evra jeftiniji automobil ‘500L’ po ceni od 10.900 evra. Moguća je i kupovina na kredit na rok od pet godina i sa godišnjom kamatom od tri odsto“, rekao je Dinkić.

Kako je objasnio, država će subvencionisati nižu cenu Fijatovih automobila u Srbiji. Dinkić je procenio da će ove i naredne godine po nižim cenama biti prodato 5.000 automobila „fijat 500L nacionale“.

Očekuje se da će fabrika automobila u Kragujevcu ove godine od prodaje vozila „500L“, uglavnom na inostrana tržišta, imati prihode od 1,5 milijarde evra.

Generalni direktor FAS-a Antonio Ćezare Ferara je rekao da je „Fijat“ od jula prošle godine, kad je počela proizvodnje u Kragujevcu, proizveo i izvezao 43.000 automobila „500L“. Ferara je istakao da je za građane u Srbiji namenski rađena nova verzija Fijata 500 L pod imenom „nacionale“, koja dolazi u atraktivnom i pristupačnom modelu opreme.

Po njegovim rečima, plan je da ove godine bude proizvedeno 110.000 do 150.000 automobola, a proizvodnja će zavisiti od toga da li će biti ugovorena bescarinska prodaja Ruskoj Federaciji.

„Fijat“ je do sada u Srbiji uložio 1,2 milijarde evra, od čega je 350 miliona evra u rekonstrukciju i modernizaciju fabrike u Kragujevcu. Namera je da ove i iduće godine investicije budu 10 miliona evra za osavremenjivanje fabrike.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt