Читај ми

ЕИБ улаже 251 милион евра у Србију

(Бета) Министар финансија Србије Млађан Динкић изјавио је данас да ће Европска инвестициона банка (ЕИБ) ове године уложити 251 милион евра у Србију. Динкић је новинарима у Центру „Сава“ након састанка са представницима ЕИБ рекао да ће од те суме 60 милиона евра бити уложено у обнову железничке инфраструктуре.

У току је и пројекат изградње 10 нових школа у Србији вредан 25 милиона евра, а у јуну ће бити потписан уговор вредан 36 милиона евра за осавремењивање контроле летења, пошто ће Аеродром „Београд“ бити много прометнији ове године, казао је Динкић.

Према његовим речима, до краја године ће бити закључен и споразум о обнови клиничких центара у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу, за које ће бити издвојено 80 милиона евра у првој фази, а наредних година још 70 милиона евра.

„Ништа мање није важан ни пројекат за рехабилитацију инфраструктуре, изградњу канализационе мреже и водовода у мање развијеним општинама, које ће ЕИБ финансирати са 25 милиона евра“, истако је Динкић.

Министар финансија је изразио очекивање да ће ове година бити рекордна по висини страних инвестиција, и додао да, на основу повећаног интересовања инвеститора после усвајања Студије о изводљивости, очекује две милијарде долара инвестиција.

Динкић је најавио да ће се током дана састати са министрима финансија Јапана и Украјине, којима ће предочити могућности за инвестирање у Србији.

Он је прецизирао да би инвеститори из Јапана могли да уложе у развој електронске индустрије у Србији и да учествују у приватизацији фабрике дувана у Сенти.

Динкић је још рекао да је до сада уложено 750 милиона евра у банкарски сектор у Србији, и да се очекују нове инвестиције пошто ће сутра бити потписан споразум о продаји „Меридијан банке“ из Новог Сада француској банци „Креди агрикол“.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза