Čitaj mi

EIB ulaže 251 milion evra u Srbiju

(Beta) Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će Evropska investiciona banka (EIB) ove godine uložiti 251 milion evra u Srbiju. Dinkić je novinarima u Centru „Sava“ nakon sastanka sa predstavnicima EIB rekao da će od te sume 60 miliona evra biti uloženo u obnovu železničke infrastrukture.

U toku je i projekat izgradnje 10 novih škola u Srbiji vredan 25 miliona evra, a u junu će biti potpisan ugovor vredan 36 miliona evra za osavremenjivanje kontrole letenja, pošto će Aerodrom „Beograd“ biti mnogo prometniji ove godine, kazao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, do kraja godine će biti zaključen i sporazum o obnovi kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, za koje će biti izdvojeno 80 miliona evra u prvoj fazi, a narednih godina još 70 miliona evra.

„Ništa manje nije važan ni projekat za rehabilitaciju infrastrukture, izgradnju kanalizacione mreže i vodovoda u manje razvijenim opštinama, koje će EIB finansirati sa 25 miliona evra“, istako je Dinkić.

Ministar finansija je izrazio očekivanje da će ove godina biti rekordna po visini stranih investicija, i dodao da, na osnovu povećanog interesovanja investitora posle usvajanja Studije o izvodljivosti, očekuje dve milijarde dolara investicija.

Dinkić je najavio da će se tokom dana sastati sa ministrima finansija Japana i Ukrajine, kojima će predočiti mogućnosti za investiranje u Srbiji.

On je precizirao da bi investitori iz Japana mogli da ulože u razvoj elektronske industrije u Srbiji i da učestvuju u privatizaciji fabrike duvana u Senti.

Dinkić je još rekao da je do sada uloženo 750 miliona evra u bankarski sektor u Srbiji, i da se očekuju nove investicije pošto će sutra biti potpisan sporazum o prodaji „Meridijan banke“ iz Novog Sada francuskoj banci „Kredi agrikol“.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt