Читај ми

Делегација Владе Србије наставила преговоре са ММФ-ом

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је да је делегација Владе Србије, која у Вашингтону учествује на пролећном састанку Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске банке, наставила данас преговоре са ММФ-ом о окончању пете ревизије у оквиру спровођења садашњег трогодишњег финансијског аранжмана.

Динкић је у изјави за агенцију Тањуг оценио да је још рано говорити о исходу преговора, који ће трајати два до три дана, али је истакао да влада реални оптимизам у погледу њиховог позитивног окончања.

Он је навео да се делегација Владе Србије састала и са званичницима америчког министарства финансија, а главне теме разговора односиле су се на спровођење разних буџетских мера и унапређење управљања јавним дугом, али је било речи и о трогодишњем аранжману са ММФ-ом и будућим плановима Владе.

Такође, разговарали смо о позитивној улози САД у преговорима које смо имали са Париским клубом поверилаца, у светлу предстојећег отписа 15 одсто дуга после завршетка трогодишњег аранжмана, додао је министар.

Када је реч о наставку америчке финансијске помоћи Србији, која је у овом тренутку замрзнута, Динкић је изразио оптимизам, истичући да би позитиван развој догађаја у Србији могао утицати на промену те одлуке.

Он је исказао очекивање да ће у једном краћем временском року бити позитивних развоја догађаја и да ћемо током ове године добити сертификацију, што би значило наставак помоћи.

Помоћ САД није нам важна само финансијски, већ више симболички, пошто се ради о најснажнијој земљи на свету и битно нам је да она подржава развој Србије, нагласио је Динкић, уз напомену да ће о одмрзавању помоћи данас разговарати са представницима Сенатског комитета за апропријације.

Делегација Владе Србије данас поподне по локалном времену разговараће у Белој кући са Стивеном Хедлијем, саветником америчког председника Джорџа Буша за националну безбедност. 

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза