Čitaj mi

Delegacija Vlade Srbije nastavila pregovore sa MMF-om

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da je delegacija Vlade Srbije, koja u Vašingtonu učestvuje na prolećnom sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, nastavila danas pregovore sa MMF-om o okončanju pete revizije u okviru sprovođenja sadašnjeg trogodišnjeg finansijskog aranžmana.

Dinkić je u izjavi za agenciju Tanjug ocenio da je još rano govoriti o ishodu pregovora, koji će trajati dva do tri dana, ali je istakao da vlada realni optimizam u pogledu njihovog pozitivnog okončanja.

On je naveo da se delegacija Vlade Srbije sastala i sa zvaničnicima američkog ministarstva finansija, a glavne teme razgovora odnosile su se na sprovođenje raznih budzetskih mera i unapređenje upravljanja javnim dugom, ali je bilo reči i o trogodišnjem aranžmanu sa MMF-om i budućim planovima Vlade.

Takođe, razgovarali smo o pozitivnoj ulozi SAD u pregovorima koje smo imali sa Pariskim klubom poverilaca, u svetlu predstojećeg otpisa 15 odsto duga posle završetka trogodišnjeg aranžmana, dodao je ministar.

Kada je reč o nastavku američke finansijske pomoći Srbiji, koja je u ovom trenutku zamrznuta, Dinkić je izrazio optimizam, ističući da bi pozitivan razvoj događaja u Srbiji mogao uticati na promenu te odluke.

On je iskazao očekivanje da će u jednom kraćem vremenskom roku biti pozitivnih razvoja događaja i da ćemo tokom ove godine dobiti sertifikaciju, što bi značilo nastavak pomoći.

Pomoć SAD nije nam važna samo finansijski, već više simbolički, pošto se radi o najsnažnijoj zemlji na svetu i bitno nam je da ona podržava razvoj Srbije, naglasio je Dinkić, uz napomenu da će o odmrzavanju pomoći danas razgovarati sa predstavnicima Senatskog komiteta za aproprijacije.

Delegacija Vlade Srbije danas popodne po lokalnom vremenu razgovaraće u Beloj kući sa Stivenom Hedlijem, savetnikom američkog predsednika Džordza Buša za nacionalnu bezbednost. 

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE