Читај ми

За железницу ове године 100 милиона евра кредита

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да су отпочели преговори са међународним финансијским институцијама о обезбеђивању 100 милиона евра кредита за модернизацију железнице у Србији.

Динкић је приликом обиласка београдског железничког чвора „Прокоп“ навео да је идеја да се кредити који су до сада ишли за путеве преусмере на железницу и потврдио да су већ покренути преговори са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и Европском инвестиционом банком (ЕИБ) о кредитирању „Железнице Србије“.

Министар финансија је оценио да је неопходно улагање у железницу, којој недостаје 2.000 теретних вагона и 50 локомотива јер се пругама реализује растући извоз привреде Србије која је поново покренута.

Према његовим речима, Влада Србије донела је одлуку о томе да приоритет у инвестирању у транспорт у овој и наредним годинама има железнички саобраћај, а Министарство финансија даће гаранције за кредите код међународних банака.

Динкић је најавио да ће из буџета Србије бити издвојено милион евра за завршетак пруге у Смедереву која би спојила челичану „Ју-Ес стил“ Србија, која је највећи српски извозник, са луком.

Он је рекао да ће Влада Србије ове године помоћи „Железнице Србије“ са 8,5 милијарди динара и затражио од Скупштине Београда да издвоји бар 150 милиона динара за субвенционисање „Беовоза“, којим се дневно превезе приближно 30.000 грађана.

Министар је најавио да ће представници министарстава финансија и капиталних инвестиција наредне недеље разговарати са представницима власти у Београду о наставку радова на изградњи железничког чвора „Прокоп“.

Динкић је навео да би Београд требало да се одрекне потенцијалних прихода од коришћења градског грађевинског земљишта, при чему ће заузврат добити 100 хектара у Савском амфитеатру од измештања железнице станице из центра града.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза