Читај ми

Влада Србије уложиће два милиона евра у изградњу нових жичара на Копаонику

Министар финансија Млађан Динкић најавио је данас да ће Влада Србије инвестирати ове године два милиона евра у изградњу две нове жичаре на Копаонику, док ће једна успињача бити реконструисана и премештена на атрактивнију локацију.

Динкић, који борави на Копаонику са министрима Велимиром Илићем и Бојаном Димитријевићем и менаџментом „Генекс групе“ у склопу представљања новог инвестиционог циклуса Копаоника, рекао је обилазећи локације будућих жичара да ће том изградњом, која ће бити готова до нове године, као и набавком нових машина за равнање ски-стаза и прављење вештачког снега Копаоник постати најозбиљнији скијашки центар у региону.

Нову четвороседећу жичару, капацитета 2.400 скијаша на сат, изградиће позната аустријска фирма „Доплемајер“ и она ће, уместо постојеће једноседешнице која ће бити потпуно реконструисана и премештена на нову локацију – Крива река, превозити скијаше до Панчићевог врха.

Друга жичара, мањег капацитета, која ће бити изграђена на стази „Дубока“, требало би да смањи гужве на тој најзахтевнијој ски-стази, на којој се одржавају готово сва такмичења.

„Генекс“ је најавио да ће следеће године бити купљене две нове машине за равнање снега и повећано вештачцко „освежавање стаза“.

Истовремено, указано је на то да проблем представљају и касетне бомбе на Копаонику заостале од НАТО бомбардовања, за чије је уклањање потребно око 2,5 милиона евра, што ће, како је најављено, бити обезбеђено из страних донација.

Министар за капиталне инвестиције Велимир Илић истакао је да је Копаоник стратешки важан за Србију и да то министарство интензивно ради на развијању неопходне инфраструктуре.

Граде се нови путеви, поправљају поједине деонице, а ради се и на студији да Аеродром „Лађевци“ код Краљева постане цивилни, за шта је сагласност дало и Министарство одбране, рекао је Илић.

Министар за трговину, туризам и услуге Бојан Димитријевић оценио је да су смештајни капацитети и спорост у приватизацији хотела највећи кочничари туризма.

Такође, најављена је и могућност да Србија, поред Копаоника, развија и друге скијашке центре, и то на Старој планини, Голији и Златибору.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза