Читај ми

Утврђени оквирни рокови отплате руског кредита од 200 милиона долара

Помоћник министра финансија у Влади Републике Србије Зоран Ћировић изјавио је да су на данашњем састанку српско-руске радне групе за привредну сарадњу у Москви утврђени оквирни рокови отплате руског кредита од 200 милиона долара од 10 до 13 година, са грејс периодом од једне до три година.

Ћировић је у изјави за агенцију Танјуг навео да је руска страна предложила рок отплате од 10 година, док је српска страна изашла са предлогом мало дужег рока и додао да ће се видети како ће се ствари даље развијати.

Није било изјашњавања руске стране по питању камате, а ми очекујемо да нам до краја сутрашњег дана дају свој предлог везан за висину каматне стопе. Уколико не буду сада изнели предлог, ми ћемо га очекивати по повратку у Београд, објаснио је помоћник министра.

Тек кад кредитори предложе услове знаћемо да ли су они повољни или не, истакао је Ћировић, и додао да српска страна као репер има неке сличне већ уговорене кредите од других институција, тако да отприлике зна шта је то што би могло да буде прихватљиво.

Више пута је напоменуто у разговорима приликом посете председника Руске Федерације Дмитрија Медведева и за време састанка мешовитог комитета у Београду да ће ови кредити, и за инфраструктуру и за буџет, бити одобрени под веома повољним условима, подсетио је Ћировић.

Он је најавио да ће преговори бити настављени сутра у 11 часова, а тема ће бити кредит за финансирање инфраструктурних пројеката, и додао да ће српска страна предложити одређени број пројеката везаних за изградњу, пре свега, железничке, али једним делом и путне инфраструктуре.

Сличне теме

S&P press release

Press release Fitch Ratings

S&P press release