Читај ми

Успешан наступ Србије на Сајму туризма у Шангају

На Сајму туризма „China International Travel Mart (CITM 2012)„, у Шангају, Кина, који је трајао у периоду од 14. до 18. новембра 2012. године, Србија је имала запажен наступ у оквиру презентације своје туристичке понуде .

Уочи првог дана Сајма заменик директора међународне сарадње у Државној управи за туризам, господин Xионг Сханхуа је заједно са представницима кинеских медија обишао изложбени простор Републике Србије у присуству државног секретара Министарства финансија и привреде, др Горана Петковића и представнице Туристичке организација Србије, госпође Анете Ускоковић.

У контактима са кинеским организаторима путовања, указано је на највећу препреку доласка кинеских туриста у земље региона, а коју представља визни режим. Имајући у виду да са далеких дестинација туристи углавном долазе са намером да посете више земаља, свако додатно визирање пасоша поред већ постојеће, релативно ефикасне процедуре визирања у земљама шенгенског споразума, представља фактор искључења Србије као дестинације. Национална виза, независно од визе за земље потписнице шенгенског споразума представља непремостиву препреку „укључења“ српског производа у пакет путовања по земљама региона.

У уводном обраћању заменика кинеског министра иностраних послова, Њ.Е. Сунг Тао, наглашено је да раст кинеске економије доводи до раста интересовања њихових грађана за путовања ван земље. Европа је традиционално интересантна кинеским туристима, а интерес државне политике је да се унапреди интересовање и за земље централне и источне Европе. У том циљу је припремљен Меморандум између државне управе за туризма Народне Републике Кине и владиних тела земаља централне и источне Европе како би се створила платформа за организовано унапређење представљања туристичке понуде земаља региона. Меморандум је прихваћен од стране Владе Републике Србије и убрзо се очекује његово потписивање.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза