Читај ми

Србија ће увести ванцаринске заштите за поједине производе

Министар финансија Млађан Динкић најавио је данас да ће бити уведене ванцаринске мере заштите за увозне производе за које се утврди да нелојално конкуришу домаћој производњи.

Динкић је приликом обиласка једног од складишта где се царини роба широке потрошње која стиже из Кине и Турске рекао да ће сви домаћи производи који су квалитетни и конкурентни бити заштићени ванцаринским мерама заштите, и додао да ће се ефекти тих мера осетити тек за неколико месеци, преноси агенција Бета.

Министар је објаснио да се све земље штите ванцаринским мерама ако желе да смање прилив стране робе на своје тржиште, додајући да Србија то сад ради са текстилом и месом. Према његовим речима, то ће бити урађено и са производима од коже и обуће, али и са другим производима за које се оцени да се претерано увозе и због којих имамо раст спољнотрговинског дефицита.

Директор Управе царина Драган Јеринић објаснио је да се строжијом контролом робе на царинама штите интереси свих који легално раде и нико не треба да се плаши да ће бити подвргнут неким прописима који нису у реду и у складу са законом. Јеринић је рекао да ће грађани и даље моћи да купују увезену робу, само што ће она сада бити царињена по стварној вредности, али да то не значи и да ће сада та роба бити скупља.

Шеф испоставе царинарнице Београд Небојша Јовановић рекао је данас да је у последњих 16 дана вредност оцарињене робе у том складишту из око 250 контејнера процењена на више од 13 милиона евра.

Сличне теме

S&P press release

Press release Fitch Ratings

S&P press release