Читај ми

Синиша Мали: Финансије су стабилне, у септембру одлука о повећању плата и пензија

„Настављамо са стратегијом фискалне консолидације и водимо рачуна о сваком динару. Јавне финансије су стабилне, потпуно смо консолидовани, у првих 6 месеци суфицит је достигао 30,9 милијарди динара, планирали смо дефицит од 22 милијарде, дакле преко 50 милијарди имамо бољи резултат него што смо планирали.

Дефинитиво наша привреда најбрже расте, лидер смо у региону, инфлација нам је најнижа, смањили смо незапосленост. 

Будући да имамо новца у буџету, зашто га не бисмо уложили у наше грађане. Кроз финансијску стабилност за коју смо се тешком муком изборили, сада нам само остаје 

да здржимо овај ниво и да, кроз нове изворе раста и повећање плата и пензија, подигнемо 

животни стандард грађана и младе људе задржимо у земљи да овде остваре своје снове “, истакао је министар финансија Синиша Мали, гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк.

„Стопа раста наше привреде у првом кварталу 

износи 4,6 одсто, што је велика стопа, а биће још већа. На међугодишњем нивоу имамо стопу инфлације између 1 ии 2 одсто, дакле, скоро да и не постоји, а 2013. била је преко 14 одсто. Имате стабилан динар и просечну плату која стално расте. Учешће јавног дуга у БДП-у је 59,8 одсто у мају месецу, 

а идемо на испод 50. У првих годину дана рада Владе можемо се похвалити сјајним финансијским резултатима.Најтеже године су иза нас, сада нас чека само лепа будућност“, рекао је министар.

Он је 

најавио и поновни долазак Мисије ММФ-а у септембру у Београд. „ Биће то тешки разговори, када се очекује коначна одлука о повећању плата и пензија, али сам сигуран да ћемо успети да их убедимо, јер у буџету има новца за то. Најтеже је било 2013. године кад је земља била на ивици банкрота. Храбрим одлукама и корацима Владе Србије ствари су се промениле набоље и сада је време да грађани осете бољитак кроз бољи стандард. Захвалио бих и нашим најстаријим суграђанима на стрпљењу и разумевању“, истакао је Синиша Мали. 

Министар је најавио и нови пакет подстицајних мера.

„ Увек размишљам један корак унапред, тренутно радимо детаљне анализе, а у септембру излазимо са пакетом 

стимулативних мера које ће додатно направити привреду конкурентнијом, а то се највише односи на смањене пореза на зараде и смањење 

појединих намета. Тиме ћете подстаћи предузетнике да више запошљавају и да буде много мање запошљавања „на црно“. То је уједно и борба против сиве економије, која је врло важна за државу“, рекао је министар финансија.

Говорећи о реформи Пореске управе, министар је рекао да је нови Правилник о ПДВ-у само први корак у реформи пореске администрације, која нас очекује у наредном периоду.“Правилник има за циљ да повећа ефикасност рада Пореске управе и да убрза, како евиденцију, тако и повраћај пореза на додату вредност. Кроз нови правилник Пореска управа ће одмах видети да ли има неких индикација проблема, те ће се лакше и брже враћати ПДВ привредницима“, објаснио је Синиша Мали.

Министар се осврнуо и на јучерашњи састанак министара економије у оквиру Берлинског процеса у Бечу.

„Ми смо тамо са нашим резултатима у области јавних финансија били апсолутне звезде и врло сам поносан на то. На састанку сам говорио 

о томе да је робна размена и трговинска сарадња са чланицама ЦЕФТЕ од стратешког значаја, а само прошле године Србија је имала 3,9 милијарди евра трговинске размене са чланицама ЦЕФТЕ, од чега је 3,1 милијаде наш извоз. Зато је важно да се види начин како да се смање нецаринске баријере које спречавају развој трговине у нашем региону, јер се на тај начин поспешује развој инфраструктуре и нових радних места, што и јесте политика Владе Србије.„Не вреди нам да градимо брзе ауто-путеве ако онда камиони који превозе нашу робу треба сатима да чекају на границама да би се та роба допремила до коначног одредишта“, рекао је Синиша Мали. „У Бечу смо причали и о дигитализацији,где смо такође лидери, 

10 одсто БДП-а наше земље чини управо ИТ индустрија, која бележи високе стопе раста из године у годину. Само ове године имамо скоро милијарду евра извоза кроз ИТ индустрију“, рекао је министар.

На питање докле се стигло са темом изградње 

Националног стадиона, министар финансија је рекао да је сутра прва седница радне групе где ће управо то бити главна тема. „Већ смо разговарали са УЕФА-ом око капацитета и анализирали где би могао да буде изграђен и могу рећи да је ово пројекат у рангу Београда на води. Није то само изградња стадиона, то је улагање у спотску инфраструктуру у целој Србији. Тај стадион биће круна наших напора да подигнемо спорт на највиши ниво у земљи, а уједно биће и симбол града Београда“, истакао је министар финансија.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза