Читај ми

Отворена нова четвороседна жичара “Панчићев врх” на Копаонику

Министри у Влади Републике Србије – за капиталне инвестиције Велимир Илић, трговине, туризма и услуга Бојан Димитријевић и финансија Млађан Динкић отворили су данас на Копаонику нову четвороседну жичару „Панчићев врх“, у коју је Влада Србије инвестирала 1,9 милиона евра, а компанија ИЦГ „Генекс“ приближно 1,3 милиона евра.

Капацитет ове модерне жичаре, на чијој је изградњи радила аустријска компанија „Допелмајер“ у сарадњи са домаћим партнерима, јесте 2.400 скијаша на сат, који ће до Панчићевог врха стизати за пет минута.

Илић је након пуштања у рад жичаре рекао да ће од профита који буде остварен из ове инвестиције почети припреме за отварање сличних жичара и на Старој планини.

Димитријевић је потврдио да ће на Старој планини у наредне две године бити отворен ски-центар и најавио да ће ускоро кренути и приватизација “Генексових” хотела на Копаонику, што ће, како је додао, бити стожер развоја српског туризма.

Он је подсетио на то да је Србија од туризма прошле године остварила прилив од 305 милиона долара и изразио очекивање да ће ове године девизни прилив од туризма износити приближно 500 милиона долара.

Динкић је истакао да ће у сарадњи са аустријском компанијом „Допелмајер“ у марту почети процена модернизације Старе планине и оценио да је, уз Копаоник, Стара планина једино комерцијално скијалиште у Србији. Он је најавио да ће Влада Србије ускоро основати јавно предузеће за управљање таквим пројектима.

Сличне теме

S&P press release

Press release Fitch Ratings

S&P press release