Читај ми

Динкић: враћамо српској пољопривреди место које заслужује у друштву

Министар финансија и привреде Млађан Динкић потписао је данас у Абу Дабију Уговор о заједничком улагању у српску пољопривреду са водећом светском агро-индустријском компанијом Ал Дахра вредан 400 милиона долара. Трећина инвестиције односи се на куповину имовине осам пропалих пољопривредних комбината, док ће остатак бити инвестиран у опремање земљишта системима за наводњавање, куповину савремене опреме и обртних средстава која су потребна за производњу и изградњу најмање пет фабрика за производњу сточне хране.

„Са јучерашњих 400 милиона долара од Развојног фонда Абу Дабија и 400 милиона долара инвестиције од Ал Дахре, обезбедили смо укупно 800 милиона долара инвестиција у српску пољопривреду“, казао је министар Динкић и додао да ће наша пољопривреда на тај начин заузети место које јој у друштву припада.

„Србија и данас производи много више него што су потребе нашег становништва за храном. Ми имамо већи извоз од увоза. Доласком Ал Дахре очекујемо да се повећа продуктивност у пољопривреди и да Србија постане један од главних извозника хране. Желимо и да обезбедимо прехрамбену сигурност нашег становништва. Оваква инвестиција се није догодила у претходних неколико деценија и зато сам врло задовољан овим споразумом“, изјавио је после потписивања у Абу Дабију министар Динкић.

Према речима министра, компанија Ал Дахра ће се у Србији појавити и као произвођач, али и као велики купац пољопривредних производа.

„Ал Дахра тренутно има промет од 800 милиона евра на годишњем нивоу и спремни су да од наших пољопривредника откупе производе, да им плате на време, да наши пољопривредници постигну добре цене, тако да ће сви који производе у Србији имати могућност много ширег пласмана својих производа, јер Ал Дахра те пољопривредне производе извози широм света“, објаснио је Динкић.

Заменик председника холдинга Ал Дахра Кадим Абдул Алдареи изјавио је да је данас потписан обавезујући уговор и да већ постоје рокови за његову реализацију.

„Наш тим ће радити на припреми земљишта и ми смо поставили рокове до када све то треба да буде завршено. Наши партнери из Владе Србије ће такође завршити свој део посла у наредних 5 месеци, а можда и раније, надамо се у наредна три месеца“, изјавио је Алдареи.

Потписивањем овог Уговора, Србији се отвара могућност повећања извоза и пласмана пољопривредних производа на страна тржишта, јер је у плану ове компаније да упосли домаће пољопривредне произођаче као своје кооперанте. На тај начин српски пољопривредни производи биће пласирани у оним земљама у којима ова компанија има своју мрежу партнера, а Србија ће увећати извоз, запослити људе и подстаћи привредни раст.

Министру Динкићу је у Абу Дабију указана велика част, будући да га је примио шеик Хамад Бин Зајед Ал Најхан, који је на челу Abu Dhabi Investment Authority, једног од највећих инвестиционих фондова на свету, који располаже капиталом од 1,3 трилиона долара. Динкић и шеик Ал Најхан разговарали су о могућности да овај фонд улаже у неколико крупних индустријских пројеката у Србији, за шта су Емираћани показали озбиљан интерес.

Динкић је данас у Абу Дабију разговарао и са представницима компанија Mubadala ATIC и Mubadala Aerospace.

Министар Динкић је оценио да преговори са компанијом Мубадала у вези са изградњом фабрике чипова у Београду неће бити нимало лаки, нити да се могу брзо завршити, будући да је реч о високо технолошкој инвестицији вредној најмање 4 милијарде долара. Динкић је додао и да ће од кључног значаја бити предстојећа посета представника компаније Мубадала Србији.

„Представници Мубадала долазе у Србију у наредних месец и по дана, јер желе да се увере у стање наше научно-истраживачке делатности и система образовања у области техничких наука. Наша влада ће свакако дати подршку овом пројекту, јер би то значило преокрет у нашем будућем индустријском развоју. Прозводити чипове и прозводе високе технологије, значи потпуно нову фазу развоја било које земље“, оценио је Динкић.

Министар финансија разговарао је и са представницима дивизије AeroSpace која је део компаније Мубадала о могућностима за партнерство са компанијом ЈАТ техника.

„Они имају једну од највећих компанија на свету за поправку авиона која се налази у Швајцарској, и једну у Абу Дабију и заинтересовани су за партнерство са ЈАТ техником. Ускоро долазе у Београд и ми желимо да направимо синергију између њихових садашњих капацитета и знања наших инжењера, и да формирамо Регионални центар за поправку авиона у Београду. То је наш циљ и мислим да идемо у добром правцу на том пројекту“, рекао је Динкић.

Сличне теме

S&P press release

Press release Fitch Ratings

S&P press release