Читај ми

Динкић: У првих 100 дана Владе избегнут банкрот

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић изјавио је данас да је у првих 100 дана рада Владе избегнут банкрот државе. На седници Владе поводом 100 дана рада, Динкић је казао да је утврђен Предлог буџета за 2013. којим је преполовљен буџетски дефицит, да је заустављен раст јавног дуга и спречен „најгори сценарио“ – банкрот државе.

„У првим недељама рада, нова влада је за финансирање редовних исплата зарада, пензија и социјалне помоћи, налазила новац из недеље у недељу, а сада су обезбеђене залихе скоро до пролећа“, казао је Динкић.

Он је подсетио да је нова влада у буџету затекла „рупу“ већу од две милијарде евра, јавни дуг је растао, а земља је ишла ка „грчком сценарију“ и кризи јавног дуга. Динкић је казао да је први пут после шест година предлог државног буџета за 2013. утврђен на време, те посланици имају неколико недеља да га анализирају.

Он је оценио да је претходна влада избегавала да спроведе реформе и проблеме „гурала под тепих“ јер, како је навео, није била довољно стручна.

„Они због којих су те реформе одлагане, имали су велику матреријалну корист. Комбинација та два разлога је била оно због чега је влада одлагала реформе“, казао је Динкић.

Он је рекао да ће се увести финансијска дисциплина, да ће бити донет закон о ограничавању рокова плаћања и да је циљ да се реше сва дуговања у здравству, правосуђу, путарима и грађевинарима.

„Држава мора да постане генератор ликвидности у привреди, а не да буде камен спотицања“, казао је Динкић и навео је да је један од проблема које је оставила претходна влада био банкрот Агробанке, али је нова влада решила тај проблем и санирала последице. Динкић је нагласио да се настанак таквог проблема више не сме дозволити.

По његовим речима, први пут за 12 година у Влади Србије је „прави тимски дух“ и „нема зависти“ међу њеним члановима. „Имамо јасан план и добар тимски дух – значи да ћемо успети“, казао је Динкић.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза