Читај ми

Цене горива остају непромењене наредних месеци

Министар финансија Млађан Динкић најавио је данас да се малопродајна цена бензина неће мењати у наредним месецима.

Динкић је у изјави за агенцију Бета навео да, и поред раста цене нафте на светском тржишту, гориво у Србији неће поскупљивати јер ће се држава одрећи дела својих буџетских прихода од наплате акциза на нафтне деривате.

Министарство финансија припремило је измене Закона о акцизама, које ће наредне недеље бити разматране на седници Владе, а потом упућене Скупштини на усвајање, објаснио је Динкић и навео да се може очекивати да ће тек за месец дана акцизе на нафтне деривате бити смањене, али да се до тада неће мењати цене горива.

Министар је најавио да ће бити повећана цена рафинеријске прераде нафте, али и нагласио да увозници нафте због тога неће бити оштећени, као ни грађани и привреда, који ће бензин, дизел и остале нафтне деривате куповати по истој цени.

Према његовим речима, буџет Србије биће оштећен због смањења акциза, али то је мања штета од оне која би уследила услед поскупљења горива и ланчаног раста цена осталих производа.

Динкић је указао на то да ће акцизе бити смањене за исти износ колико би износило поскупљење горива због корекције цене нафте на светском тржсту и објаснио да је прорачунато да би цена бензина у Србији требало да буде повећана за приближно 1,5 динара.

Министар финансија нагласио је да Влада Србије, због спречавања инфлаторних притисака, до 1. јула неће дати сагласност за поскупљење ниједног производа који је на режиму сагласности.

Сличне теме

Издавање фискалних рачуна обавезно

Ускоро расписивање конкурса за доделу кредита за незапослене

До средине године усвајање Стратегије за подстицање извоза