Čitaj mi

Predstavljeni rezultati reformi u Srbiji

Delegacija Vlade Republike Srbije koja boravi u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama predstavila je na skupu američkih investitora, koji je organizovala američka Asocijacija privrednika, dosadašnje rezultate reformi u Srbiji. Ekonomski tim Vlade, koji čine ministar finansija i ekonomije Božidar Đelić, ministar energetike i rudarstva Kori Udovički, ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić, održao je danas više sastanaka sa ključnim institucijama američke administracije za pospešivanje procesa privatizacije i uopšte ohrabrenja privatnog sektora kao nosioca tranzicije.

Na sastanku sa Eksim bankom, koja daje garancije američkim firmama kao podršku trgovinskim odnosima sa zemljama u razvoju, potvrđena je spremnost da se ova banka vrlo aktivno uključi oko pitanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Sartid-a kao i da to ne bude jedinstven slučaj.

OPIC, međunarodno udruženje koje daje podršku privatnom sektoru u Americi za ulaganja u zemlje u razvoju, na današnjem sastanku potvrdio je podršku Ministarstvu za privredu i privatizaciju pri lociranju i pružanju neophodne podrške američkim firmama u samom procesu privatizacije.

Nastavljeni su dalji pregovori sa Svetskom bankom oko ugovora za strukturalno prilagođavanje. Održan je sastanak sa predstavnicima Senata u cilju dobijanja podrške za dosadašnje reforme, kao i podrške za borbu protiv organizovanog kriminala.

Delegacija će u utorak boraviti u Bostonu gde će na Univerzitetu Harvard imati brojne sastanke sa vodećim stručnjacima za podizanje konkurentnosti. U popodnevnim satima održaće se panel diskusija sa studentima Univerziteta, u okviru koje će biti odata počast premijeru Zoranu Đinđiću koji je na istom skupu u septembru 2002. godine održao zapaženo predavanje o Srbiji.

Ekonomski tim Vlade u Bostonu će se pridružiti privatnom i civilnom sektoru iz Srbije, okupljenom u Nacionalnom savetu za konkurentnost.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt