Čitaj mi

Za obnovu kulturnih i verskih objekata oko 65 miliona evra

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić istakao je danas da je jedan od ciljeva Nacionalnog investicionog plana podizanje opšteg standarda građana, zbog čega je 65 miliona evra izdvojeno za obnovu kulturnih i verskih objekata širom Srbije, prenosi novinska agencija “Beta“.

Za oblast kulture iz Nacionalnog investicionog fonda biće izdvojeno 50 miliona evra, a najviše sredstava namenjeno je za obnovu, preuređenje i dogradnju Narodnog muzeja (6.682.000) i obnovu Narodne biblioteke Srbije (2.168.000), rekao je Dinkić novinarima u Vladi Srbije. Dinkić je među prioritete u oblasti kulture svrstao i rekonstruciju zgrade Jugoslovenske kinoteke u Uzun-Mirkovoj, kao i dogradnju pet depoa u filmskom arhivu kinoteke, za šta će biti izdvojeno po 5,1 miliona evra.

Ministar kulture Dragan Kojadinović rekao je da je planom koji važi za period do kraja 2007. godine obuhvaćeno ukupno 109 ustanova kulture iz cele Srbije, naglasivši da je važan kriterijum za njihov odabir, pored gotove planske dokumentacije, bila i decentralizacija. Među većim investicijama su i obnova i preuređenje Muzeja savremene umetnosti, Arhiva Srbije i Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, kao i nastavak gradnje nove zgrade Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu. Za obnovu pozorišta širom Srbije iz nacionalnog investicionog fonda biće izdvojeno oko 15 miliona evra, dok će za obnovu lokalnih muzeja i biblioteka biti potrošeno oko tri miliona.

Nacionalni investicioni plan predviđa i izgradnju i obnovu sakralnih zdanja u eparhijama i regionalnim centrima, izgradnju i obnovu manastira od nacionalnog značaja, izgradnju objekata za versko obrazovanje i zaštitu verskih zdanja u nerazvijenim regionima. Za obnovu i zaštitu verskih objekata država će izdvojiti 15 miliona evra, od čega je najviše sredstava, po milion evra, predviđeno za završetak izgradnje Hrama svetog Save na Vračaru i za obnovu manastira Žiča. Na spisku od oko 120 hramova nalaze se objekti svih konfesija, kao i nekoliko pravoslavnih hramova izvan Srbije, u Mađarskoj, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt