Čitaj mi

Vujović : Odmah krećemo sa radom na četiri stuba reformi

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je u emisiji „Oko” na Radio-televiziji Srbije da odmah kreće sa radom na četiri stuba reformi kako bi efekti postali vidljivi već za godinu dana. On je istakao da se reforma ekonomije zasniva na kontroli budzetskog rashoda, borbi sa sivom ekonomijom, boljoj naplati poreza i uštedama u javnim preduzećima.

Prema njegovim rečima, plan Vlade Srbije jeste da se do kraja avgusta pripremi rebalans budzeta, koji bi, najkasnije do 15. septembra, trebalo da uđe u skupštinsku raspravu, posle čega bi se potpisao trogodišnji sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom.

„Tri godine su potrebne da se vratimo na put održivog deficita i održivog duga. U ovoj fazi razvoja institucija tržišta ne možemo bez podrške Fonda. Plan je da posle rebalansa, najkasnije krajem septembra, potpišemo trogodišnji sporazum sa MMF-om, koji će podržati naš program zasnovan na ova četiri stuba“, poručio je Vujović.

Ministar očekuje da će rebalans budzeta ući u skupštinsku proceduru početkom idućeg meseca i da će biti razmatran posle 15. septembra, ali i da u prvoj polovini oktobra počnu pripreme za budzet za 2015. sa projekcijama za 2016. i 2017. godinu.

Vujović smatra da je smanjivanje troškova neophodno.

„Samo smanjivanje plata i penzija neće rešiti stvar. Imamo problem, to su javna preduzeća, propušteni dohoci, nepoštovanje javne administracije. To je apsolutno nedopustivo“, istakao je Vujović.

Ministar navodi da je primarni cilj da deficit bude manji od osam odsto, ali je dodao i da će se u budzetu ostaviti prostor za sve obaveze proizašle iz nepogoda.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt