Čitaj mi

Vujović: Cilj reformisati ekonomiju i ojačati privatni sektor

Jedan od glavnih ciljeva srpske vlade je da reformiše ekonomiju i radnike iz javnog sektora preusmeri u privatni, poručio je ministar finansija Srbije Dušan Vujović na investicionoj konferenciji u Londonu, prenosi list Internešnel biznis tajms.

„Ako je država kao poslodavac poslednje utočište, to nije dobro ni za građane ni za državu”.

Ministar je podsetio da je Srbija morala da smanji plate u javnom sektoru, penzije i budzetske rashode da bi postigla održiv privredni rast.

„Pitaju nas zašto nismo smanjili plate 15 ili 20 odsto, ali mi smo izračunali da će smanjenje od 10 odsto manje pogoditi građane i neće u potpunosti ugušiti tražnju u zemlji“, naveo je on u obraćanju predstavnicima javnog i privatnog sektora na konferenciji.

List navodi da je Vujović zatražio od Britanije savete o ukidanju radnih mesta u javnom sektoru, kao i o drugim merama štednje, u pokušaju da ubrza privatizaciju, smanji budzetske rashode i približi Beograd Evropskoj uniji.

U tekstu se podseća da je Britanija od dolaska na vlast konzervativno-liberalno-demokratske koalicije 2010. ukinula 400.000 radnih mesta u javnom sektoru, u okviru opsežnih mera štednje, koje je Međunarodni monetarni fond zagovarao kao uspešan način za rešavanje dužničkih problema i jačanje ekonomskog rasta. Od 2010. broj radnika u privatnom sektoru Britanije porastao je za 2,1 milion.

Izvor:Tanjug

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt