Čitaj mi

Vlada nastavlja borbu protiv naftne mafije

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Božidar Đelić izjavio je danas na seminaru pod nazivom „Profesionalne usluge i restrukturisanje privrede i preduzeća“, u organizaciji Jugoslovenske asocijacije za naftu, da je sektor naftne industrije u proteklom periodu bio „duboko mafijaški sektor“ i dodao da zbog toga u naredne dve godine ne treba očekivati njegovu totalnu liberalizaciju.

Prema njegovim rečima, putem provizija koje su se u proteklom periodu naplaćivale za uvoz gasa ili od šverca nafte, mafija je ostvarivala šest do sedam puta veće zarade nego od šverca cigareta, prenosi agencija Beta.

Ministar Đelić rekao je da će rat protiv mafije u domenu nafte koji je Vlada Srbije započela u protekle dve i po godine biti nastavljen.

On je ocenio da će nova Uredba o uvozu i prometu naftom, koja će početi da se primenjuje od 1. maja ove godine, omogućiti uspostavljanje oštrije konkurencije u oblasti prerade nafte. Uredba će nam omogućiti da vidimo šta kažu oni koji rade sa NIS-om, rekao je Đelić i naveo da zbog „nekonkurentnosti“ NIS-a trošak u budzetu godišnje iznosi od 20 do 30 milijardi dinara.

Ministar finansija poručio je NIS-u da u mesecima koji dolaze, može da očekuje izuzetnu pažnju od strane poreske uprave i Vlade i istakao da će Vlada Srbije vrlo pažljivo pratiti da NIS ne favorizuje svoj uvoz sirove nafte u odnosu na druge učesnike na tržištu nafte. Đelić je rekao da je sigurno da NIS ove godine neće biti privatizovan, za razliku od Beopetrola.

Đelić je podsetio na to da su zahvaljujući prošloj Uredbi o prometu nafte prekinuti prodaja naftnih derivata na ulici i ogroman dotok novca u mafijaške dzepove.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt