Čitaj mi

Registrovanje poljoprivrednih gazdinstava uslov za dobijanje kredita

Ministri finansija i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mlađan Dinkić i Ivana Dulić-Marković obišli su danas Upravu za javna plaćanja i dve banke u Novom Sadu kako bi se informisali kako teče proces registracije poljoprivrednih gazdinstava i odobravanje kredita za ova gazdinstva. Ministri su tom prilikom istakli da je u Novom Sadu do sada podneto 2.546 zahteva za registraciju poljoprivrednih gazdinstava i 105 zahteva za kratkoročne kredite, od kojih je 76 već odobreno.

Dinkić je objasnio da je uslov da se konkuriše za dobijanje dugoročnih i kratkoročnih kredita registrovanje poljoprivrednih gazdinstava u Upravi za javne prihode. Ugovore o kreditiranju do sada je potpisalo 19 banaka, od kojih 15 i za kratkoročne i dugoročne kredite, među kojima su Nacionalna štedionica, Atlas banka, Meridijan banka, JU banka i Komercijalna banka. Samo za dugoročne kredite potpisala je Poštanska štedionica, a samo za kratkoročne Delta, Vojvođanska i Centro banka.

Ivana Dulić-Marković navela je, između ostalog, da su krediti za poljoprivredne proizvođače predviđeni programom za unapređenje poljoprivredne proizvodnje resornog ministarstva, za koji je izdvojeno 3,7 milijardi dinara.

Ministar finansija je tokom razgovora sa poljoprivrednim proizvođačima rekao da će država, pored toga što je tri puta povećala agrarni budzet, posebno raditi na tome da poreskim olakšicama motiviše ulaganja u proizvodnju poljoprivrednih mašina.

On je prilikom javne rasprave s poljoprivrednicima na temu nacrta zakona o porezu na dodatu vrednost i porezu na dobit preduzeća istakao da uvođenje poreza na dodatu vrednost neće dovesti do povećanja cena, kao i da će inflacija sledeće godine biti svedena na šest odsto.

Dinkić je rekao da će uvođenje ova dva zakona omogućiti značajna ulaganja u našu privredu i da će značajno smanjiti sivu ekonomiju, koja neće prelaziti 20 odsto bruto društvenog proizvoda. Prema njegovim rečima, porez na dodatu vrednost podrazumeva uvođenje opšte stope od 18 odsto i posebne snižene stope od osam odsto za 11 proizvoda, među kojima su hleb, mleko, brašno, šećer, ulje, lekovi i drugi proizvodi.

Dinkić je naglasio da je Nacrt zakona o porezu na dobit preduzeća znatno liberalizovan predlogom da se uvede najniža stopa u Evropi od 10 odsto, što treba da privuče strane investitore, stimuliše privrednike da realno iskazuju dobit, kao i da podstakne zapošljavanje.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt