Čitaj mi

Potpisan protokol o povećanju plata u kulturi

Ministar finansija Mlađan Dinkić i ministar kulture Dragan Kojadinović potpisali su danas sa Sindikatima kulture Srbije i Granskim sindikatom kulture i umetnosti „Nezavisnost“ Protokol o povećanju plata zaposlenima u institucijama kulture za 2006. i 2007. godinu. Ministar Dinkić tim povodom je izjavio da je bez razvoja kulture nemoguć napredak bilo kog društva, a bez odgovarajućih plata nemoguće je očekivati odgovarajuću motivaciju zaposlenih u ovoj oblasti.

Dinkić je naglasio da su potpisani protokoli za 2006. i 2007. godinu. U pregovorima sa sindikatima kulture dogovoreno je da se novembarske plate uvećaju za 9,24%. Rast plata zaposlenih u kulturi u 2006. godini iznosiće od 21% za nekvalifikovani rad do 38% za nosioce delatnosti u institucijama kulture. Protokol za 2007. godinu predviđa rast plata u rasponu od 7,5% do 24,6%. U skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom koji je zaključen sa Vladom do 15. januara 2007. svim zaposlenima u kulturi biće isplaćene božićne nagrade u iznosu od 4000 dinara.

Ministar finansija naglasio je da će danas biti doneta odluka o formiranju komisije za dodelu nacionalnih penzija, koja će najistaknutijim umetnicima dodeliti penzije u visini od najmanje 110 000 dinara, što je iznos petostruke prosečne plate. On je najavio i predlog da se penzionerima u Srbiji isplati dodatna rata duga u decembru, što omogućavaju rekordni prihodi budzeta u oktobru i postignuti budzetski suficit od 36,3 milijarde dinara.

Ministar kulture Dragan Kojadinović izjavo je da su postignutim rešenjima zadovoljni i predstavnici Vlade, kao i predstavnici sindikata i dodao da su pregovori tekli u vrlo konstruktivnoj atmosferi. Zahvaljujući razumevanju Ministarstva finansija i velikoj želji da se popravi materijalna situacija zaposlenih u kulturi uspeli smo da dođemo do kolektivnih ugovora koji su kulturu podigli na viši nivo, dodao je on. Ministar je naglasio da će potpisani ugovori važiti i za institucije kulture na lokalnom nivou.

Predstavnik Sindikata kulture Srbije Dragana Đorđević i predstavnik Granskog sindikata kulture i umetnosti „Nezavisnost“ Zoran Đuričić izrazili su zadovoljstvo početkom socijalnog dijaloga i potpisivanjem kolektivnog ugovora.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt