Čitaj mi

Počeo 32. Svetski ekonomski forum

NJUJORK(AP) – Svetski ekonomski forum, skup svetske političke i ekonomske elite, koji se po tradiciji održava u švajcarskom skijaškom centru Davosu, a ove godine u znak podrške u borbi protiv terorizma preseljen u Njujork, počeo je danas uz jaku policijsku zaštitu zbog više hiljada demonstranata protiv globalizacije.

U radu Foruma učestvuje oko 3.000 istaknutih svetskih poslovnih i političkih lidera i ekonomskih eksperata, a dnevni red predviđa mnogobrojne teme – od smanjenja siromaštva do povećanja bezbednosti u svetu posle teroristicckih napada u SAD 11. septembra prošle godine.

Na skupu će biti proglašno i „100 svetskih lidera“ za 2002. godinu, među kojima je i srpski ministar finansija i ekonomije Božidar Đelić. Na otvaranju 32. Svetskog ekonomskog foruma, koji se održava u njujorškom hotelu Valdorf-Astorija, predviđeno je da se učesnicima između ostalih obrate generalni sekretar UN Kofi Anan (Annan) i avganistanski premijer Hamid Karzai, a jedna od glavnih tema biće i oživljavanje svetske privrede.

Na Svetskom ekonomskom forumu nikada se nisu donosile obavezujuće odluke, ali učesnici ove godine kažu da je posebno značajno što se u Njujorku, koji se još oporavlja od šoka od 11. septembra, okupilo toliko uglednih ekonomista i političara, pa bi veoma ozbiljne rasprave na konferenciji trebalo da pomognu liderima da nađu rešenja za neke od najtežih problema u svetu.

Na skupu u Njujorku, osim ministra finansija Božidara Đelića,

učestvuju i srpski premijer Zoran Đinđić I republički ministar za odnose sa inostranstvom Goran Pitić.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt