Čitaj mi

Ministar Dinkić učestvovao na tribini na ekonomskom fakultetu

Ministar finansija Mlađan Dinkić gostujući juče na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, predstavio je osnovne ciljeve ekonomske politike za 2006. godinu. Studente su najviše interesovale nacionalne investicije.

Govoreći pred studentima o „Ekonomskoj politici za 2006. godinu“, Dinkić je rekao da je osnova za obezbeđenje tih sredstava najavljena privatizacija mešovitog srpsko-austrijskog preduzeća „Mobi 63“, „Vojvođanske banke“ i „Panonske banke“, od čega se očekuje minimum 1,3 milijardi evra. On je takođe objasnio da najavljenih milijardu evra investicija u Srbiji neće biti u potpunosti utrošeno u ovoj, već i u 2007. godini.

Osim privatizacionih prihoda, za investicije u infrastrukturu, zdravstvo, sport, obrazovanje i kulturu biće upotrebljeni krediti od međunarodnih finansijskih institucija i pristupni fondovi Evropske unije, naveo je Dinkić.

Ministar je

govorio i o predviđenom uvođenju posebnih olakšica za poslodavce koji zaposle pripravnike do 28 godina, tako što će ih tri godine osloboditi plaćanja poreza.

Dinkić je ukazao da su netačne tvrdnje nekih domaćih ekonomista da će državne investicije podstaći potrošnju i samim tim i inflaciju i objasnio da investiciona potrošnja ne može uticati inflatorno, već samo na rast uvoza za potrebe nabavke opreme za bolnica, škola, ustanova culture,… Zbog toga će Vlada insistirati da na tenderima za nabavku opreme prednost imaju domaći dobavljači, a da radovi na rekonstrukciji i izgradnji budu povereni domaćoj radnoj snazi i firmama.

Dinkić je napomenuo da je za rast bruto društvenog proizvoda u Srbiji ključno privlačenje direktnih stranih investicija, a da bi stranci investirali potrebno im je obezbediti neophodnu infrastrukturu i dodao da upravo zbog toga država želi da iz privatizacionih prihoda uloži u infrastrukturu, pošto privatnici nemaju interes za tim.

Organizator predavanja Ministra finansija Srbije na Ekonomskom fakultetu je Studentska unija tog fakulteta i Ekonomski forum mladih Evropskog pokreta.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt