Čitaj mi

Krenuo oporavak industrijske proizvodnje u Srbiji

Prema najnovijim podacima Republičkog Zavoda za statistiku industrijska proizvodnja u februaru povećana je u odnosu na isti mesec prošle godine za 13 odsto, a prerađivačka industrija za čak 17 odsto.

Industrijska proizvodnja u prva dva meseca ove godine veća je za 7,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a prerađivačka industrija je zabeležila rast od čak 10 odsto.

Ovi podaci, zajedno sa podacima o snažnom rastu robnog izvoza na početku 2013. (od 30,6%), potvrđuju da je u Srbiji krenuo oporavak industrijske proizvodnje, koji će doprineti i rastu bruto domaćeg proizvoda

u ovoj godini.

Snažan rast u prva dva meseca 2013, u odnosu na isti period lane, ostvaren je, pored ostalog, u automobilskoj industriji, industriji nameštaja, farmaceutskoj industriji, kao i proizvodnji duvanskih proizvoda. Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u februaru 2013. godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, imale su: Proizvodnja motornih vozila i prikolica (proizvodnja se skoro utrostručila), Proizvodnja duvanskih proizvoda (porast za 85%), Proizvodnja derivata nafte (rast od 58%), Proizvodnja proizvoda od nemetalnih minerala (rast od 43%), Proizvodnja hemijskih proizvoda (porast od 23%), dok je Proizvodnja nameštaja porasla za 31%.

Vlada Republike Srbije će merama ekonomske politike nastojati da se ovi ohrabrujući trendovi u industriji na početku godine nastave i u narednom periodu. Ministarstvo finansija i privrede je u završnoj fazi izrade akcionog plana reindustrijalizacije Srbije kojim će se detaljno razraditi konkretne mere za podsticanje privrede, izvoza i zapošljavanja. Posebna pažnja u akcionom planu biće posvećena sektorima koji su strategijom industrijskog razvoja iz 2010. godine označeni kao prioritetni –

automobilskoj industriji, industriji informacionih tehnologija, prehrambenoj i odbrambenoj industriji.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt