Čitaj mi

Jednaki uslovi za sve koji obavljaju samostalnu delatnost

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da je danas postignut dogovor o tome da će prosečan paušalni iznos poreza koji treba da plate ulični prodavci, a koji sadrži i porez na doprinose, iznositi 4.560 dinara mesečno.

Dinkić je nakon razgovora sa predstavnicima sindikata uličnih prodavaca Nezavisnost rekao da je po sadašnjim propisima paušalni porez iznosio između četiri i sedam hiljada dinara i dodao da će danas dogovorena cifra varirati za približno 250 dinara, u zavisnosti od grada.

On je istakao da je stav Ministarstva finansija da ulični prodavci treba odmah da se registruju, u skladu sa uslovima za obavljanje samostalne delatnosti, i da počnu da plaćaju paušalni porez.

Ministar je, govoreći o fiskalnim kasama, naglasio da ostaje obaveza njihovog uvođenja i ponovio da treba da postoje potpuno isti uslovi za sve, s obzirom na to da svi koji obavljaju samostalnu delatnost imaju obavezu da uvedu ove kase, da se registruju, daju avans za kupovinu fiskalne kase, kao i da ih nabave.

Dinkić je rekao da će Ministarstvo finansija izaći u susret uličnim prodavcima tako što će uputiti pisma čelnicima lokalnih samouprava sa molbom da smanje takse za ulične prodavce. Prema njegovim rečima, u procesu registracije i fiskalizacije ulični prodavci imali bi isti tretman kao radnje koje sada rade.

Ministarstvo se obavezalo na to da pojača kontrolu veletrgovina koje uvoze švercovanu robu kako bi na taj način smanjili sivu ekonimiju, naveo je Dinkić i podsetio na to da će Ministarstvo finansija refundirati sedam hiljada dinara za kupovinu kasa, što je približno polovina vrednosti fiskalne kase.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt