Čitaj mi

Finansijska disciplina na dnevnom redu

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da će prioritet ministarstva na čijem je čelu biti fiskalna konsolidacija i uvođenje finansijske discipline.

U emisiji „Upitnik“ na RTS-u Krstić je rekao da Srbija u naredne četiri godine treba da uštedi oko 170 milijardi dinara a da samo u 2014. i 2015. godini treba da se uštedi oko milijardu evra. Naveo je i da u javnom sektoru postoji višak zaposlenih. Krstić je rekao da, iako će Vlada pokušati da učini sve da smanji negativne efekte finansijske konsolidacije na građane, misli da će krajem godine ili u narednom budzetu morati da se smanje i penzije.

Ministar je istakao i da treba da se analizira situacija i odredi kako treba da izgleda javna uprava i da li javna preduzeća treba da imaju socijalnu funkciju, a ljudi u njima velike beneficije.

On je podsetio da će Vlada Srbije od 1. jula u javnom sektoru smanjiti plate za deset odsto i ukinuti solidarni porez, a da će ostatak morati da se pronađe na rashodnoj strani, odnosno da će morati da se obavlja rigoroznija kontrola troškova javnih preduzeća.

U emisiji su, osim ministra Krstića, gostovali i Kori Udovički, potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave i Srđan Verbić, ministar prosvete i nauke.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt