Čitaj mi

Dinkić u DIN-u predstavio novu akciznu markicu

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić, u okviru predstavljanja rezultata rada Vlade u prvih sto dana, posetio je danas Niš gde je obišao Duvansku industriju Niš (DIN) i objekte koji su zatvoreni zbog nelegalnog prometa cigareta. Dinkić je tom prilikom razgovarao sa preduzetnicima o kreditiranju malih i srednjih preduzeća i aktiviranju Garancijskog fonda i učestvovao u javnoj raspravi o nacrtima zakona o porezu na dodatu vrednost i porezu na dobit preduzeća.

Dinkić je prilikom posete DIN-u predstavio novu akciznu markicu sa hologramom, vodenim žigom i dubokom štampom, koju je veoma teško falsifikovati, što do sada nije bio slučaj i najavio da će ova akcizna markica, čiji je autor i izrađivač Zavod za izradu novca, biti puštena u promet za tri meseca.

U okviru pojačane kontrole koju Ministarstvo finansija sprovodi u cilju suzbijanja šverca cigareta za 30 dana zatvoreno je 75 trafika. Od 1. januara ove godine, kada je stupio na snagu novi Carinski zakon, omogućena je kontrola ne samo maloprodajnih radnji, već i veletrgovina. S obzirom na to da se šverc cigareta obavlja preko neobeleženih carinskih prelaza koje nije moguće kontrolisati, biće sprovedena pojačana naknadna kontrola, kao i posebno praćenje distributivnih mreža.

Dinkić je naglasio da je sprečavanje šverca cigareta od posebnog značaja, s obzirom na to da prihodi budzeta Republike Srbije u prvih pet meseci ove godine samo od akciznih markica iznose pet milijardi dinara.

Predstavnici Duvanske industrije Niš izrazili su tokom razgovora sa ministrom finansija zadovoljstvo povodom izrade zakona kojima će dodatno biti suzbijena nelegalna trgovina cigaretama. Dinkić je naglasio da su suzbijanje nelegalnog prometa cigaretama i vraćanje novca u legalne tokove u obostranom interesu, s obzirom na to da DIN pokriva 68 odsto tržišta.

Tokom posete Nišu, ministar finansija i direktor Poreske uprave Vladimir Ilić obavili su vanrednu kontrolu jednog magacina bele tehnike i obišli robno-carinski terminal na niškom aerodromu.

Dinkić je istakao da se moraju intenzivirati napori za efikasnije primenjivanje zakonskih normi u cilju suzbijanja nelegalnog tržišta i za sledeću nedelju najavio poseban pravilnik kojim je predviđeno nagrađivanje najuspešnijih carinika u zapleni nelegalne robe. On je obišao i dva maloprodajna objekta u kojima su uvedene fiskalne kase i trafiku koja je nakon obavljene kontrole zatvorena zbog nelegalne prodaje cigareta.

Ministar je posetu Nišu završio razgovorom sa privrednicima u regionalnoj Privrednoj komori Niš.

Prvi grad koji su članovi Vlade Republike Srbije posetili povodom predstavljanja 100 dana rada Vlade bio je Čačak, a za sutra je predviđena poseta Požarevcu i Kragujevcu, a u petak Novom Sadu i Kaću. Ideja je da ministri u direktnim razgovorima sa građanima predstave rezultate rada Vlade, saslušaju predloge i primedbe na njen dosadašnji rad, kao i da najave naredne aktivnosti Vlade.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt