Čitaj mi

Dinkić: Dogodine rast izvoza 25 odsto

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će iduća godina biti prelomna za srpsku ekonomiju i da se procenjuje da će izvoz biti veći za 25 odsto i da će dostići 11 milijardi evra.

„To neće biti dovoljno za oporavak srpske ekonomije i zato je potrebno da takav rast izvoza bude nastavljen i narednih godina“, istakao je Dinkić na dodeli nagrada Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) za najboljeg izvoznika godine faramaceutskoj kompaniji Hemofarm iz Vršca.

Dinkić je rekao da je 2012. bila jako teška godina za Srbiju i da se nikada neće ponoviti. On je procenio da će ove godine vrednost izvoza srpske privrede biti 8,6 milijardi evra, a da će rast u narednoj godini biti zasnovan na dve velike investicije – fabrici Fijat automobili Srbija i Rafineriji nafte u Pančevu.

„Izvoz autoindustrija u Kragujevca biće najmanje 1,5 milijardi evra, a priželjkujemo dve milijarde, dok se izvoz Rafinerije procenjuje na 600 do 800 miliona evra“, rekao je Dinkić i dodao da se očekuje i bolja poljoprivredna sezona, kao i prihodi od obnove proizvodnje u Železari Smederevo.

„Za srpsku ekonomiju prelomno će biti to što će budzetski deficit biti duplo manji, biće bolja likvidnost privrede i obezbeđen rast izvoza“, naglasio je Dinkić.

Dodao je da je Vlada Srbije opredeljena na pomogne malim i srednjim preduzećima za koja je obezbeđena veća kreditna linija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 500 miliona evra po najpovoljnijim uslovima.

SIEPA će u 2013. godini, po rečima Dinkića, imati dest puta veći budzet nego kad je osnovana. U kategoriji malih i sređih preduzeća SIEPA je za nagradila firmu Goma lajn iz Kragujevca. Posebno priznanje pripalo je firmama Kuč kompani iz Kragujevca i Meč iz Smederva, Ming iz Beograda, Termovent SC iz Temerina i Vizard iz Beograda.

Za najbolji izvozni proizvod proglašena je kompanija Kirka-suri iz Beograda, a najuspešnija u osvajanju novog tržišta bila je firma Podrum Aleksandrović iz Topole. Specijalna nagrada za najbolju preduzetnicu godine pripala je Lidiji Nikolić, direktorki i vlasnica kompanije SCS plus iz Knjaževca.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt