Čitaj mi

Deficit će do kraja 2015. biti jedan odsto

S merama fiskalne konsolidacije koje smo usvojili prepolovićemo sledeće godine budzetski deficit. Na rashodnoj strani imaćemo velike uštede zbog ukidanja sopstvenih prihoda ministarstava, agencija i fondova i racionalnijeg planiranja njihovih rashoda. Smanjili smo visoke plate rukovodilaca u javnim preduzećima i agencijama. Takođe smo doneli zakone kojim će rast plata u javnom sektoru i penzija u narednih godinu dana biti ograničen. S druge strane, povećanje PDV, poreza na dividende, poreza na profit preduzeća i akciza omogućiće povećanje na prihodnoj strani budzeta. Time ćemo radikalno oboriti budzetski deficit i zaustaviti rast javnog duga – kaže u intervjuu za “Blic” ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

On ističe da je Ministarstvo finansija već poslalo striktne okvire budzeta u 2013. godini svim ministarstvima, koji

predviđa da se budzetski deficit prepolovi.

– Osim toga, završavamo rad na srednjeročnom planu strukturnih reformi koji predviđa mere koje će dovesti do obaranja deficita na svega jedan odsto u 2015. godini i do značajnog smanjivanja javnog duga.

Ekonomisti se ne slažu da je ovo što ste nabrojali dovoljno da bi se deficit prepolovio. Hoće li biti kresanja subvencija?

Naravno. Smanjićemo subvencije, budzetske kredite i nepotrebne materijalne i administrativne troškove države. Naše ministarstvo će npr. smanjiti subvencije i budzetske kredite za čak šest milijardi dinara. U proceduri je i zakon o porezu na profit preduzeća. Porez na profit će od 1. januara biti povećan sa 10 na 15 odsto, ali će biti zadržano oslobadjanje od plaćanja ovog poreza za velike investitore u periodu od 10 godina, kao i stimulacije za reinvestiranje profita u domaću privredu.

Donećemo i zakon kojim se proces restrukturiranja državnih preduzeća mora okončati najkasnije do 30. juna 2014. godine.

Šta to znači?

– U tom periodu sve državne kompanije koje sada dobijaju subvencije iz budzeta, poput

“IMT”, “IMR”, “14.oktobra”,

“FAP-a”, “Prve petoletke”,

moraju da nađu strateške partnere ili da postanu samoodržive na tržištu. Od tada više neće moći da se primenjuje zabrana sudskih izvršenja na njih, moraće da plaćaju sve poreze i doprinose, što već decenijama ne čine, jer zakon koji je donet pre desetak godina to dozvoljava kroz formu “restrukturiranja”. Na taj način značajno ćemo smanjiti subvencije, ne samo u narednoj godini, već trajno.

A otpuštanja u državnoj administraciji?

– Onog časa kad prekinemo rast nezaposlenosti, kad BDP počne da raste, nema razloga da mazimo ljude u administraciji. Odredićemo optimalan broj, a prekobrojne poslati na tržište.

Kad će to biti moguće?

– Nakon usvajanja budzeta za 2014. godinu.

Hoće li biti novih investicija?

– U poslednjih mesec dana interesovanje za investiranje u Srbiju se naglo povećalo, zbog čega smo izuzetno zadovoljni. Radi se o velikim i poznatim kompanijama i već do kraja godine očekujemo potpisivanje nekoliko velikih ugovora.

S kim?

Ne mogu sada sve da otkrivam. Ali, reći ću da smo veoma blizu zaključivanja ugovora za ogromnu investiciju u oblasti obnovljivih izvora energije, a to je izgradnja najvećeg solarnog parka u Evropi snage 1 gigavata, uz istovremenu proizvodnju sofisticirane opreme za proizodnju solarnih panela u fabrikama u Srbiji.

Ukupna investicija iznosi čak 1,8 milijardi evra. Reč je o konzorcijumu italijanskih kompanija, a očekujemo da u narednim nedeljama finalizujemo ugovor i javno ga potpišemo. Do kraja godine očekujemo potpisivanje ugovora i sa nekoliko poznatih kompanija iz EU, Rusije i Amerike. Po prvi put ozbiljno pregovaramo i sa ozbiljnim investitorima iz Abu Dabija i Kuvajta. Nakon što smo već ukinuli 138 parafiskalnih nameta i s obzirom da čvrsto nameravamo da ukinemo sve nepotrebne birokratske procedure, posebno u domenu izgradnje, uveren sam da je ovo samo početak. Naš cilj je da Srbija postane najkonkurentnija zemlja u regionu za privlačenje velikih investicija.

MMF nije bio zadovoljan predloženim rebalansom budzeta. Kako ćete se usaglasiti?

– Uveren sam da će povoljno oceniti naš predlog budzeta za 2013. To je zapravo prvi budzet koji radimo onako kako treba, od samog početka, zbog čega lično preuzimam punu odgovornost za njegov kvalitet.

Kad je najranije moguć aranžman sa MMF?

– Razgovaraću sa menadzmentom MMF u Tokiju polovinom oktobra tokom redovnog godišnjeg zasedanja ove organizacije. Mi smo već sada spremni za razgovore o novom aranžmanu sa MMF. Od njih zavisi kada će doći u Srbiju. Ja nemam nameru da ih požurujem.

Gde ćete se zaduživati dok dogor ne bude postignut?

– Već smo dokazali da možemo da se finansiramo i bez pomoći MMF-a. Pre nekoliko dana smo prodali naše evroobveznice za milijardu dolara veoma lako, jer je tražnja bila čak 4,3 milijarde dolara. Pri tome smo značajno oborili cenu zaduživanja u odnosu na prethodnu vladu i pored činjenice da je Srbiji u medjuvremenu snižen kreditni rejting i da nemamo aranžman sa MMF. Time sam relativno zadovoljan, jer smo naporno radili u prva dva meseca i prvi rezultati

počinju da dolaze. Ali sam svestan da Srbija mora dodatno da spusti cenu svog zaduživanja. Zato ćemo radikalno saseći deficit, kako bismo smanjili javni dug u narednim godinama.

Gde ćete se još zaduživati?

– Kredit od Rusije od milijardu dolara za podršku budzetu politički je već dogovoren na sastanku predsednika Nikolića i Putina. Pošto smo uvereni da iz krize možemo izaći samo kroz pokretanje privrede i investiciona ulaganja, planiramo da do kraja godine ispregovaramo I povoljne dugoročne kredite sa Kinom za izgradnju autoputeva, u iznosu do 850 miliona evra. Plan je da zajedno sa kineskim partnerima već početkom sledeće godine pokrenemo izgradnju autoputa Beograd – Ljig na koridoru 11, autoput od Pojata do Preljine čime bi spojili koridore 10 i 11, kao i autoput od Novog Sada preko Rume i Šapca do Loznice. Želimo da se autoputevi grade u celoj Srbiji kako bi se svi regioni dobili šansu za ravnomeran razvoj.

Kampanja URS se temeljila na departizaciji. Zašto i dalje imamo stranačka postavljenja u javnim preduzećima?

– Mi smo naše obećanje ispunili. Zvanično smo zabranili svim funkcionerima stranke da se kandiduju za direktore javnih preduzeća, kao i za sva druga profesionalna postavljenja u republici. Napravili smo nacrt zakona o javnim preduzećima, koji je dobio dobre ocene od Fiskalnog saveta, a od sutra je i na javnoj raspravi. Zakon podrazumeva izbor direktora na javnim konkursima i profesionalizaciju upravljanja. Dalje, niko od funkcionera URS do sada nije postavljen ni na jedno profesionalno mesto u administraciji, niti će biti u budućnosti.

Da li će zakon koji pominjete učiniti da sadašnji v.d direktori, poput Krkobabića u PTT, ne ostanu na pozicijama nakon konkursa?

– Garantujem u potpunosti za URS, u ime 300.000 građana koji su nas podržali na izborima. Mi ćemo sva naša predizborna obećanja u potpunosti ispuniti, jer je dobar deo njih ostvaren već u prvih 60 dana rada nove vlade. Za druge ne mogu i ne želim da garantujem, jer za to nismo dobili mandat od građana na izborima. Ako sledeći put budemo dobili mnogo više glasova, bićemo u prilici da preuzmemo i mnogo veću odgovornost. Uzgred, PUPS je uvek bio protiv departizacije…

Ali i u koalicionom sporazumu SNS, SPS i URS stoji departizacija.

Čini mi se da se SNS pridržava toga. Direktori koje su postavljali nisu partijski ljudi.

Nikola Petrović direktor Elektromreže je zvanični finansijer SNS.

– Finansijeri stranaka ne moraju biti, a uglavnom i nisu stranački funkcioneri. Ali, to nije pitanje za mene.

Zašto je ukinuto samo sedam agencija?

– Dobrim delom i zbog toga što su i iz EU sugerisali i lobirali da se zadrži deo birokratije i agencija koje su često formirane uz njihovu pomoć u prethodnom periodu. Ministarstvo finansija i privrede je ukinulo sve nepotrebne institucije,

ministarstvo energetike i zaštite životne sredine takođe. Do kraja godine nastaviće se sa racionalizacijom državne administracije. Najverovatnije će biti ukinuta i dva javna preduzeća – Srbijavode i Putevi Srbije.

Čak i da se broj agencija prepolovi, a broj zaposlenih ostane isti, gde je ušteda?

– Nema više duplih računovodstava, duplih šofera, duplih opštih troškova. Osim toga ukidaju se nepotrebne procedure i pojednostavljuje život građanima i privredi. To su indirektne uštede koje su čak i značajnije od direktnih budzetskih ušteda. Radi se i o uštedi vremena, uštedi u cenama pojedinih usluga…

Šta je istina o vašem sukobu s guvernerkom Jorgovankom Tabaković?

– Sve je trač. Imamo izuzetno dobre profesionalne odnose. Ministarstvu koje vodim nikada neće biti potrebna pomoć centralne banke u finansiranju budzetskog deficita, za razliku od nekih mojih kolega u evropskim zemljama. Veoma smo zadovoljni smo njenim izobrom kandidata za viceguvernere, a potpuno smo saglasni i oko kandidata za članova Saveta NBS. Uspeh u radu nije moguć ako se ne okružite jakim i stručnim saradnicima.

I u vašem timu ima novosti?

– Nikada nisam imao jači tim. Od sutra nam se priključuju i Radovan Jelašič koji će, uz Branka Popovića iz McKinsey-ja, biti moj savetnik za bankarski sistem, kao i Jasna Matić koja će biti moja savetnica za ekonomiju znanja i IT industriju.

Kako će vas Jelašić savetovati?

Radovan Jelašić će zadržati funkciju na kojoj je sada u Mađarskoj, ali će dolaziti svakog meseca u Beograd. Bićemo u neprekidnoj komunikaciji i preko elektronske pošte.

Idelna saradnja s Vučićem i Dačićem

Kako sarađujete s Vučićem i Dačićem?

– Koordinacija je odlična, najefikasnija koju sam video u poslednjih 12 godina. Radimo timski. Bukvalno sve što se dogovorimo – u potpunosti ispunjavamo. Prezadovoljan sam za sada. Prvi put posle mnogo godina, partneri veruju mom timu i daju nam punu podršku u radu. U prošloj vladi imao sam najgora saplitanja u čitavoj karijeri. Više se spletkarilo nego što se radilo. To loše iskustvo želim što pre da zaboravim.

Izgleda da Vučič vodi glavnu reč?

– Niste u pravu. Ovo je prva vlada gde postoji više jakih lidera, koji su sigurni u sebe. Niko ni na koga nije ljubomoran, već svako radi svoj posao. U prošlom sazivu Tadić je iz meni nepoznatog razloga bio ljubomoran na sve koji su bili iole jaki, bez obzira da li su iz njegove stranke ili su mu partneri,

a onda ih je saplitao, kočio u radu i širio lažnu propagandu o njima kroz medije koje je kontrolisao. Moj utisak je da i Dačić i Vučić veruju u sebe i da zato nemaju razloga da svojim partnerima stavljaju klipove u točkove. Nikada mi nije bio problem da radim timski. Naprotiv. U mandatu ove vlade dokazaću i Tadiću i pojedinim mediokritetima iz nazadnog krila DS da sam daleko jači timski igrač nego što su oni ikada bili. I da itekako umem da zabijam golove ako mi se ukaže poverenje i ako imam kvalitetne saigrače. Jer da bi vlada bila efikasan tim, mora da ima dobrog selektora, ali i motivisane kvalitetne igrače. Na žalost, Tadić je na teren poslao igrače za niži rang, a najboolje igrače zbog svoje sujete ostavio na klupi za rezerve. Zato je i ispao iz prve političke lige….

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

Paris Club approved official write-off of Serbia’s debt