Čitaj mi

Siniša Mali: Cilj mi je bolji život svakog građanina Srbije

Intervju ministra finansija Siniše Malog za Blic

1.

Da li imate tremu i kako se osećate pred veliki posao koji vas čeka?

Pozitivna trema uvek postoji i mislim da je to dobro, jer vas motiviše da radite bolje. Mada, iskreno da vam kažem, ne stižem da razmišljam o tome kako se osećam i mislim da to nije ni važno, jer imamo puno posla koji ne sme da čeka. Ja volim izazove, a ovaj sada izazov je potpuno drugačiji od onog koji smo imali u Gradu, gde smo zatekli rekordno visok deficit i dug od 1,2 milijarde evra. U Republici danas imamo stabilne finansije, ali to treba da nam bude motiv da radimo više i da obezbedimo rast koji je uvek neophodan. Mislim da mi je velika prednost što sam vodio Grad Beograd koji učestvuje sa 40 odsto u BDP-u Republike, tako da dobro poznajem sistem.

2.

Koji će vam biti prva tri koraka kao ministra finansija i šta vidite kao najveće izazove i probleme u resoru?

Za mene je najvažnijii cilj da svaki građanin Srbije, u svakom selu, naselju i gradu, ima bolji kvalitet života. Posebno mi je važno da da našim mladim ljudima obezbedimo sigurnu budućnost, da zasnuju svoje porodice ovde i da ostanu u Srbiji. I zato ističem dve stvari: održavanje stabilnosti za koju se Vlada izborila uz teške, ali neophodne mere, i obezbedjivanje privrednog rasta. To znači ulaganje u infrastrukturu, obrazovanje, IT sektor. Na taj način obezbeđujemo nova radna mesta i razvijamo našu privredu.

U narednom periodu nas očekuje nastavak saradnje sa MMF-om i drugim renomiranim međunarodnim finansijskim institucijama. Oni će doći u Beograd sledeće nedelje, tako da ćemo tada definisati stav po pitanju povećanja plata u javnom sektoru, a tema će biti i najavljeno ukidanje Zakona o privremenom smanjenju penzija. Veliki izazov je svakako reforma javnog sektora i javnih preduzeća. U Gradu smo po tom pitanju uradili odličan posao, s obzirom na to da su sva javna i javno – komunalna preduzeća od minusa od dve milijardi dinara došli u plus od 10 milijardi.

3.

Ko će vam biti najbliži saradnici?

Proteklih godina sam, i kao gradonačelnik Beograda, imao priliku da sarađujem sa ljudima koji rade u Ministarstvu finansija, i stekao sam utisak da ima dosta kvalitetnih i sposobnih ljudi.

Kada je reč o mojim najbližim saradnicima u kabinetu, oni su radili sa mnom u Gradu i već smo dobro uigran tim. Imali smo odlične rezultate, tako da ćemo raditi zajedno i dalje. Što se tiče nekog šireg tima, on je u procesu formiranja, tako da će javnost o tome biti blagovremeno obaveštena.

4.

Šta mislite o radu i učinku Dušana Vujovića i da li biste vi nešto drugačije radili?

Gospodin Vujović je renomiran finansijski stručnjak koji je dobro radio svoj posao. Za vreme njegovog mandata sprovedena je fiskalna konsolidacija, smanjen budzetski deficit, započeto restrukturiranje privrede, unapređeno poslovno okruženje. To nije bio nimalo lak posao, i ja mu čestitam na postignutim rezultatima. Svako ima neki svoj način rada, možda bih nešto uradio drugačije, ali mislim da je najvažnija vizija i strategija kojom se vodimo. Ja sam prethodnih godina vrlo često razgovarao sa mojim prethodnikom, imao sam i ulogu neformalnog savetnika predsednika Republike Aleksandra Vučića kada je reč o finansijama, tako da sam bio uključen u čitav proces.

5.

Da li će vam biti teže da pregovarate sa MMF-om i da brinete o budzetu ili da u Skupštini replicirate sa opozicijom?

Različite su to vrste razgovora da bi se mogle porediti. Možda će mi ipak biti malo teže da, kako kažete “repliciram sa opozicijom”, jer nisam profesionalni političar i ne želim da se bavim izmišljenim aferama i napadima bez pokrića, što opozicija jedino koristi u svojim nastupima. MMF je ozbiljna međunarodna finansijska institucija, i mislim da se bolje snalazim u toj vrsti razgovora, jer u tome imam i mnogo više iskustva, pre svega radeći u Njojorku, Londonu i Pragu. Mislim da to prvenstveno i jeste moj posao, i ako ga budem dobro radio, građani Srbije će moći da osete boljitak. To upravo i jeste naš cilj, da svaki građanin Srbije ima bolji kvalitet života.

6.

Čija vam je podrška najviše značila tokom prethodnih dana, neka značajna ekonomska imena su vas podržala?

Na mesto ministra finansija izabrala me je Narodna skupština Republike Srbije na predlog predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. Osim podrške premijerke i narodnih poslanika, nije izostala ni podrška kolega iz Vlade, kao ni ekonomskih stručnjaka. Javilo mi se mnogo ljudi iz inostranstva, sa kojima sam nekada radio, i zaista su mi pružili veliku podršku. Ono što meni posebno znači jeste podrška predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, čije mišljenje izuzetno poštujem pošto su mu interes građana i njihova dobrobit uvek na prvom mestu.

7.

Šta mislite o vašem nasledniku Zoranu Radojičiću?

Doktor Radojičić je pre svega jedan plemenit čovek, koji je veoma požrtvovan i vredan, i odlično zna kako je to biti posvećen dobrobiti svog naroda. Moj naslednik neće imati lak posao, ali će ipak biti mnogo lakše nego što je meni bio pre četiri godine, kada se sistem urušavao. Grad je sada stabilan, ali važno je da se završe svi započeti projekti kako bi Beograd bio prava metropola. Posao gradonačelnika je specifičan zato što je Grad živ organizam, uvek se nešto dešava, dešavalo mi se da u pola noći idem na teren. Uvek će se naći neki problem, ali mislim da je najvažnije slušati građane, rešavati probleme, biti operativan i uporan.

Slične teme

Ministar Mali za Blumberg: Želimo da udvostručimo rast u naredne tri godine

Intervju Siniše Malog za “Alo!”

Počinje preporod, dok drugi stagniraju, mi rastemo: Siniša Mali o budzetu