Читај ми

Синиша Мали: Циљ ми је бољи живот сваког грађанина Србије

Интервју министра финансија Синише Малог за Блиц

1.

Да ли имате трему и како се осећате пред велики посао који вас чека?

Позитивна трема увек постоји и мислим да је то добро, јер вас мотивише да радите боље. Мада, искрено да вам кажем, не стижем да размишљам о томе како се осећам и мислим да то није ни важно, јер имамо пуно посла који не сме да чека. Ја волим изазове, а овај сада изазов је потпуно другачији од оног који смо имали у Граду, где смо затекли рекордно висок дефицит и дуг од 1,2 милијарде евра. У Републици данас имамо стабилне финансије, али то треба да нам буде мотив да радимо више и да обезбедимо раст који је увек неопходан. Мислим да ми је велика предност што сам водио Град Београд који учествује са 40 одсто у БДП-у Републике, тако да добро познајем систем.

2.

Који ће вам бити прва три корака као министра финансија и шта видите као највеће изазове и проблеме у ресору?

За мене је најважнијии циљ да сваки грађанин Србије, у сваком селу, насељу и граду, има бољи квалитет живота. Посебно ми је важно да да нашим младим људима обезбедимо сигурну будућност, да заснују своје породице овде и да остану у Србији. И зато истичем две ствари: одржавање стабилности за коју се Влада изборила уз тешке, али неопходне мере, и обезбедјивање привредног раста. То значи улагање у инфраструктуру, образовање, ИТ сектор. На тај начин обезбеђујемо нова радна места и развијамо нашу привреду.

У наредном периоду нас очекује наставак сарадње са ММФ-ом и другим реномираним међународним финансијским институцијама. Они ће доћи у Београд следеће недеље, тако да ћемо тада дефинисати став по питању повећања плата у јавном сектору, а тема ће бити и најављено укидање Закона о привременом смањењу пензија. Велики изазов је свакако реформа јавног сектора и јавних предузећа. У Граду смо по том питању урадили одличан посао, с обзиром на то да су сва јавна и јавно – комунална предузећа од минуса од две милијарди динара дошли у плус од 10 милијарди.

3.

Ко ће вам бити најближи сарадници?

Протеклих година сам, и као градоначелник Београда, имао прилику да сарађујем са људима који раде у Министарству финансија, и стекао сам утисак да има доста квалитетних и способних људи.

Када је реч о мојим најближим сарадницима у кабинету, они су радили са мном у Граду и већ смо добро уигран тим. Имали смо одличне резултате, тако да ћемо радити заједно и даље. Што се тиче неког ширег тима, он је у процесу формирања, тако да ће јавност о томе бити благовремено обавештена.

4.

Шта мислите о раду и учинку Душана Вујовића и да ли бисте ви нешто другачије радили?

Господин Вујовић је реномиран финансијски стручњак који је добро радио свој посао. За време његовог мандата спроведена је фискална консолидација, смањен буџетски дефицит, започето реструктурирање привреде, унапређено пословно окружење. То није био нимало лак посао, и ја му честитам на постигнутим резултатима. Свако има неки свој начин рада, можда бих нешто урадио другачије, али мислим да је најважнија визија и стратегија којом се водимо. Ја сам претходних година врло често разговарао са мојим претходником, имао сам и улогу неформалног саветника председника Републике Александра Вучића када је реч о финансијама, тако да сам био укључен у читав процес.

5.

Да ли ће вам бити теже да преговарате са ММФ-ом и да бринете о буџету или да у Скупштини реплицирате са опозицијом?

Различите су то врсте разговора да би се могле поредити. Можда ће ми ипак бити мало теже да, како кажете “реплицирам са опозицијом”, јер нисам професионални политичар и не желим да се бавим измишљеним аферама и нападима без покрића, што опозиција једино користи у својим наступима. ММФ је озбиљна међународна финансијска институција, и мислим да се боље сналазим у тој врсти разговора, јер у томе имам и много више искуства, пре свега радећи у Њојорку, Лондону и Прагу. Мислим да то првенствено и јесте мој посао, и ако га будем добро радио, грађани Србије ће моћи да осете бољитак. То управо и јесте наш циљ, да сваки грађанин Србије има бољи квалитет живота.

6.

Чија вам је подршка највише значила током претходних дана, нека значајна економска имена су вас подржала?

На место министра финансија изабрала ме је Народна скупштина Републике Србије на предлог председнице Владе Србије Ане Брнабић. Осим подршке премијерке и народних посланика, није изостала ни подршка колега из Владе, као ни економских стручњака. Јавило ми се много људи из иностранства, са којима сам некада радио, и заиста су ми пружили велику подршку. Оно што мени посебно значи јесте подршка председника Републике Србије Александра Вучића, чије мишљење изузетно поштујем пошто су му интерес грађана и њихова добробит увек на првом месту.

7.

Шта мислите о вашем наследнику Зорану Радојичићу?

Доктор Радојичић је пре свега један племенит човек, који је веома пожртвован и вредан, и одлично зна како је то бити посвећен добробити свог народа. Мој наследник неће имати лак посао, али ће ипак бити много лакше него што је мени био пре четири године, када се систем урушавао. Град је сада стабилан, али важно је да се заврше сви започети пројекти како би Београд био права метропола. Посао градоначелника је специфичан зато што је Град жив организам, увек се нешто дешава, дешавало ми се да у пола ноћи идем на терен. Увек ће се наћи неки проблем, али мислим да је најважније слушати грађане, решавати проблеме, бити оперативан и упоран.

Сличне теме

Министар Мали за Блумберг: Желимо да удвостручимо раст у наредне три године

Интервју Синише Малог за “Ало!”

Почиње препород, док други стагнирају, ми растемо: Синиша Мали о буџету