Читај ми

Министар Мали за Блумберг: Желимо да удвостручимо раст у наредне три године

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је за агенцију Блумберг да Влада Србије тежи ка томе да привредни раст удвостручи у наредне три године, са 3,5 одсто колико је сада на 7 одсто, а то у великој мери зависи од најмање 10 милијарди евра вредних инфраструктурних пројеката који су укључени у нови економски план „Србија 2025“.

„Стопе раста су наш кључни изазов“, рекао је Мали и додао да Србија планира да искористи међународна тржишта обвезница како би финансирала неке од тих пројеката из економског плана Србија 2025, док земља излази из успешно спроведеног периода консолидације и штедње.

„Узимајући у обзир да је најновија еврообвезница дошла са приносом од 1,25 одсто, мислим да су услови такви да бисмо требали да се задужујемо на тржишту“, рекао је Мали и додао да Министарство не искључује ни могућност задуживања кроз пласирање обвезница у Кини.

Према његовим речима, најмање милијарду евра потрошње биће предвиђено за смањење загађења, што ће створити праву прилику за прву емисију зелених обвезница и омогућити Србији да покаже посвећеност и спремност за решавање проблема животне средине.

Мали оцењује да ће продаја обвезница са дужим роком доспећа и повећаним секундарним трговањем помоћи Србији да се квалификује за Евроклир, што је још један корак који би могао да подстакне потражњу и смањење трошкова.

Дуг Србије у локалној валути вероватно ће у првој половини 2020. године ући у један од ЈП Морган индекса за тржишта у развоју, а након што је у првом кварталу стављен на листу за праћење.

Наводи се да Србија планира да у првом кварталу понуди динарске обвезнице са роком доспећа од 12 година и 20-годишње хартије од вредности деноминиране у еврима.

Како се наводи, Влада Србије планира да прикупи две милијарде евра од глобалне продаје обвезница и 312 милијарди динара (2,7 милијарди долара) на домаћем тржишту следеће године, што је незнатно мање од овогодишњег програма.

Како Мали каже, већина потрошње за инфраструктуру у наредних пет година биће финансирана из средстава прикупљених на међународном тржишту капитала, укључујући поменуту зелену обвезницу.

Сличне теме

Интервју Синише Малог за “Ало!”

Почиње препород, док други стагнирају, ми растемо: Синиша Мали о буџету

Синиша Мали: За пет година живећемо као грађани ЕУ