Čitaj mi

Stanivuković: Posvećeni smo unapređenju položaja radnika u Srbiji

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivković izjavio je danas da je Ministarstvo finansija posvećeno unapređenju položaja radnika u Srbiji kao i značajnom unapređenju života zaposlenih sa najnižim primanjima, te da je aktivan učesnik socijalnog dijaloga.

„Ministarstvo finansija, sa ministrom Sinišom Malim na čelu, je redovni učesnik sednica Socijalno – ekonomskog saveta. Nama je izuzetno važno da čujemo šta misli jedan radnik i kako možemo da poboljšamo njegov materijalni položaj”, izjavio je Stanivuković na Kongresu Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, održanom danas u Kombak dvorani, u Beogradu.

Stanivuković je, osvrćući se na rad komunalnih preduzeća, istakao da je njihovo održivo poslovanje i pružanje kvalitetnih usluga, neophodno i u budućnosti, a radi očuvanja kvaliteta života svih građana Srbije.

„Održivo poslovanje i kvalitetna usluga komunalnih preduzeća je naš zajednički cilj. Ova uloga komunalnih preduzeća bila je značajno vidljiva u vreme vanrednog stanja i epidemije kada su, dok su ostali sedeli ili radili od kuće, radnici komunalnih preduzeća vredno radili na terenu. I vozači GSP, i čistači ulica, radnici u vodovodu i kanalizaciji, parking servisu…. svi su bili na prvoj liniji fronta i tu nije bilo nikakvog odstupanja”, rekao je Stanivuković.

On je ukazao i na značaj funkcionisanja takvih preduzeća u vanrednim okolnostima.

Prema njegovim rečima oni su „heroji ove epidemije i mogu stati zajedno na crtu sa medicinarima, farmaceutskim tehničarima i drugim radnicima koji su radili tokom vanrednog stanja”.

„Zbog vaše nesebične angažovanosti tokom vanrednog stanja, Vlada Srbije vam je izuzetno zahvalna. Podsetimo se, ovom prilikom samo radnika iz Vodovoda u Obrenovcu koji su živeli na poslu dok je trajalo vanredno stanje, odnosno bili su u radnom karantinu. I upravo zato želim da vam poručim da je država tu za vas i da će se truditi svim silama da očuva kapacitete komunalnog sistema i na državnom i lokalnom nivou, jer je to važno za sve građane Srbije. Kvalitet komunalne infrastrukture jedan je od bitnih faktora kvaliteta života”, naveo je Stanivuković.

On je podsetio da Srbija, do pre nekoliko godina, nije imala zavidnu praksu socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja. Prava radnika, njihov pravni i radni status – nisu bila česta tema .

„Mi smo tu praksu promenili i to prvenstveno tako što smo se posvetili promeni uloge Socijalno-ekonomskog saveta. SES više nije samo obično savetodavno telo Vlade, već je to mesto gde se donose važne odluke nakon ozbiljnih analiza i razgovora, u kojima aktivno učestvuju predstavnici nadležnih ministarstava, sindikata i poslodavaca”, podsetio je Stanivuković.

On je istakao da je Vlada opredeljena da značajno unapredi život zaposlenih sa najnižim primanjima. „Reč je o broju od preko 300.000 ljudi koji primaju minimalnu zaradu, a mi smo na povećanju minimalne zarade posvećeno radili u prethodnom periodu. Treba li podsećati da je visina minimalca 2014. bila 20.010 dinara a danas je 30.137 dinara. Samo u odnosu na prošlu godinu je minimalac veći za 3.115 dinara. Minimalna neto zarada po radnom času povećana je sa 155 dinara na 172,5 dinara. Podsetiću vas, 2011. godine minimalac je iznosio 17.181 dinar, dakle danas je gotovo duplo veći”, naveo je Stanivuković.

Državni sekretar je naglasio da projekcije govore da će srpska privreda moći da se oporavi pre kraja ove godine i da sa visinom BDP završi na nuli, što bi bio izuzetan rezultat.

„Da bismo se uspešno izborili sa Kovid krizom u ekonomskom smislu, doneli smo jedan od najboljih ekonomskih paketa u regionu i Evropi. Vredan je 5,1 milijardu evra, a koliko je to u vrednosnom smislu veliki paket najbolje vam govori to što je taj iznos jednak polovini našeg godišnjeg budzeta i 11 odsto našeg BDP-a”, kazao je on.

Preostaje, naglašava, da se punom brzinom pokrene ekonomija.

“Najvažnije što ovom prilikom želim da poručim je da smo uspeli da sačuvamo radna mesta i proizvodne pogone, tako da je najteži period iza nas. Državna podrška privredi se pokazala kao dobar potez i sada je pred svima nama najvažniji zadatak – da ponovo pokrenemo ekonomiju i ubrzamo točak razvoja. Ne treba da vas podsećam da je uloga javnih i komunalnih preduzeća i u tome veoma značajna”, rekao je državni sekretar.

On je na kraju podsetio i da je pokrenut i program „Srbija 2025“ kao i da izgradnja komunalne infrastrukture, kanalizacione mreže širom Srbije, predstavlja značajan segment tog projekta.

„U Beogradu, prioritet nam je leva obala Dunava. Čuli ste i predsednika, bitno je samo pripremiti dobre projekte na lokalu – i realizacija je tu. Novca ima, jer smo fiskalno i finansijski stabilni i jaki. O tome ne treba da brinete”, poručio je Stanivuković.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, podsetio je i da je resorni ministar Siniša Mali najavio nove mere za očuvanje zaposlenosti i zatražio do se Vladi pruži podrška na tom putu oporavka i daljeg razvoja.

Slične teme

Mali: Do kraja sledeće nedelje svi prijavljeni građani dobiće prvih 30 evra pomoći

Mali: Do kraja sledeće nedelje svi prijavljeni građani dobiće prvih 30 evra pomoći

Popović: Republika Srbija je posvećena stvaranju dobrog privrednog ambijenta

Popović: Republika Srbija je posvećena stvaranju dobrog privrednog ambijenta

Mali se sastao sa regionalnim direktorom kompanije Vansi Erports

Mali se sastao sa regionalnim direktorom kompanije Vansi Erports