Читај ми

Станивуковић: Посвећени смо унапређењу положаја радника у Србији

Државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивковић изјавио је данас да је Министарство финансија посвећено унапређењу положаја радника у Србији као и значајном унапређењу живота запослених са најнижим примањима, те да је активан учесник социјалног дијалога.

„Министарство финансија, са министром Синишом Малим на челу, је редовни учесник седница Социјално – економског савета. Нама је изузетно важно да чујемо шта мисли један радник и како можемо да побољшамо његов материјални положај”, изјавио је Станивуковић на Конгресу Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије, одржаном данас у Комбак дворани, у Београду.

Станивуковић је, осврћући се на рад комуналних предузећа, истакао да је њихово одрживо пословање и пружање квалитетних услуга, неопходно и у будућности, а ради очувања квалитета живота свих грађана Србије.

„Одрживо пословање и квалитетна услуга комуналних предузећа је наш заједнички циљ. Ова улога комуналних предузећа била је значајно видљива у време ванредног стања и епидемије када су, док су остали седели или радили од куће, радници комуналних предузећа вредно радили на терену. И возачи ГСП, и чистачи улица, радници у водоводу и канализацији, паркинг сервису…. сви су били на првој линији фронта и ту није било никаквог одступања”, рекао је Станивуковић.

Он је указао и на значај функционисања таквих предузећа у ванредним околностима.

Према његовим речима они су „хероји ове епидемије и могу стати заједно на црту са медицинарима, фармацеутским техничарима и другим радницима који су радили током ванредног стања”.

„Због ваше несебичне ангажованости током ванредног стања, Влада Србије вам је изузетно захвална. Подсетимо се, овом приликом само радника из Водовода у Обреновцу који су живели на послу док је трајало ванредно стање, односно били су у радном карантину. И управо зато желим да вам поручим да је држава ту за вас и да ће се трудити свим силама да очува капацитете комуналног система и на државном и локалном нивоу, јер је то важно за све грађане Србије. Квалитет комуналне инфраструктуре један је од битних фактора квалитета живота”, навео је Станивуковић.

Он је подсетио да Србија, до пре неколико година, није имала завидну праксу социјалног дијалога и колективног преговарања. Права радника, њихов правни и радни статус – нису била честа тема .

„Ми смо ту праксу променили и то првенствено тако што смо се посветили промени улоге Социјално-економског савета. СЕС више није само обично саветодавно тело Владе, већ је то место где се доносе важне одлуке након озбиљних анализа и разговора, у којима активно учествују представници надлежних министарстава, синдиката и послодаваца”, подсетио је Станивуковић.

Он је истакао да је Влада опредељена да значајно унапреди живот запослених са најнижим примањима. „Реч је о броју од преко 300.000 људи који примају минималну зараду, а ми смо на повећању минималне зараде посвећено радили у претходном периоду. Треба ли подсећати да је висина минималца 2014. била 20.010 динара а данас је 30.137 динара. Само у односу на прошлу годину је минималац већи за 3.115 динара. Минимална нето зарада по радном часу повећана је са 155 динара на 172,5 динара. Подсетићу вас, 2011. године минималац је износио 17.181 динар, дакле данас је готово дупло већи”, навео је Станивуковић.

Државни секретар је нагласио да пројекције говоре да ће српска привреда моћи да се опорави пре краја ове године и да са висином БДП заврши на нули, што би био изузетан резултат.

„Да бисмо се успешно изборили са Ковид кризом у економском смислу, донели смо један од најбољих економских пакета у региону и Европи. Вредан је 5,1 милијарду евра, а колико је то у вредносном смислу велики пакет најбоље вам говори то што је тај износ једнак половини нашег годишњег буџета и 11 одсто нашег БДП-а”, казао је он.

Преостаје, наглашава, да се пуном брзином покрене економија.

“Најважније што овом приликом желим да поручим је да смо успели да сачувамо радна места и производне погоне, тако да је најтежи период иза нас. Државна подршка привреди се показала као добар потез и сада је пред свима нама најважнији задатак – да поново покренемо економију и убрзамо точак развоја. Не треба да вас подсећам да је улога јавних и комуналних предузећа и у томе веома значајна”, рекао је државни секретар.

Он је на крају подсетио и да је покренут и програм „Србија 2025“ као и да изградња комуналне инфраструктуре, канализационе мреже широм Србије, представља значајан сегмент тог пројекта.

„У Београду, приоритет нам је лева обала Дунава. Чули сте и председника, битно је само припремити добре пројекте на локалу – и реализација је ту. Новца има, јер смо фискално и финансијски стабилни и јаки. О томе не треба да бринете”, поручио је Станивуковић.

Државни секретар у Министарству финансија, подсетио је и да је ресорни министар Синиша Мали најавио нове мере за очување запослености и затражио до се Влади пружи подршка на том путу опоравка и даљег развоја.

Сличне теме

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс